Holandskí farmári uspeli v regionálnych voľbách na úkor vlády. V krajine hrozí politická kríza

BBB leader Caroline van der Plas boer citizen movement responds to the results for the Provincial Council elections, Bathmen, Netherlands - 15 Mar 2023 Líderka BBB Caroline van der Plasová reaguje na výsledky volieb v holandskom Bathmene v stredu 15. marca 2023. Foto: Profimedia.sk

Štyri strany, ktoré v Holandsku tvoria stredopravú vládnu koalíciu, utrpeli v stredajších regionálnych voľbách výrazné straty. Vyplýva to z prvých prognóz zverejnených po zavretí volebných miestností.

Prvé oficiálne výsledky sa očakávajú vo štvrtok, ale všetko nasvedčuje tomu, že protestné Hnutie farmári – občania (BBB) bolo vo voľbách úspešné, informovala agentúra DPA.

Hnutie BBB, ktoré bolo založené v roku 2019 a v parlamente má len jedinú poslankyňu, bolo považované za jedného z favoritov na víťazstvo v stredajších voľbách – na úkor vládnucej koalície.

Voľby do zastupiteľstiev provincií sa v stredu konali v 12 provinciách Holandska a nepriamo sa v nich rozhodovalo o zložení Senátu, hornej komory holandského parlamentu.

Pod Ruttem sa môže zatriasť stolička

Podľa pozorovateľov by výsledky regionálnych volieb mohli ohroziť stabilitu koalície premiéra Marka Rutteho. Nie je údajne vylúčená ani vládna kríza – mohlo by sa tak stať v prípade, ak koalícia v Senáte príde o významnú časť poslancov.

V kompetencii regionálnych zastupiteľstiev je napríklad rozhodovanie o výstavbe ciest, o dopravnej politike, ako aj o ochrane životného prostredia a bývaní.

Predtým boli aktívni v uliciach

Regionálne voľby sa konali po niekoľkomesačných protestoch poľnohospodárov, ktoré podporil i bývalý americký prezident Donald Trump.

Farmári bojujú proti vládou navrhovanej legislatíve, ktorá by znížila počet hospodárskych zvierat a viedla by k zatvoreniu viacerých fariem s cieľom znížiť produkciu dusičnanov do roku 2030 o 50 percent.

Agentúra AFP pripomína, že Holandsko, ktoré má 18 miliónov obyvateľov, je po Spojených štátoch druhým najväčším vývozcom poľnohospodárskych produktov na svete. Tamojší farmári tvrdia, že vláda ich požiadavky dlhodobo ignoruje a „vo vlastnej krajine sa necítia vítaní“.

(tasr/tod)


Ďalšie články