Registračný poplatok za nové autá bude maximálne 400 eur, za ojazdené maximálne tisíc eur

Peňaženka s eurobankovkami, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Foto: TASR/AP

Registračné poplatky za osobné automobily výrazne klesnú. Maximálna výška registračného poplatku sa zníži z 3 900 na tisíc eur. Na nové autá bude maximálny poplatok 400 eur. Veľmi staré a zároveň veľmi výkonné autá budú mať poplatok maximálne tisíc eur. O zmenách informuje na sociálnej sieti strana Sloboda a Solidarita (SaS). Ľudia by vďaka zmenám mali ročne ušetriť 27 až 30 miliónov eur.

„Z 370-tisíc prepisov ročne klesne (alebo pri 33 eur zostane rovnaký) registračný poplatok vo viac ako 95 percentách prípadoch,“ dopĺňajú liberáli.

Zmeny nastanú vďaka schválenej novele zákona o správnych poplatkoch. V rámci nej poslanci podporili pozmeňujúci návrh Mariána Viskupiča (SaS). Ten tabuľku výkonov upravuje na rozsah 33 až tisíc eur s účinnosťou od 1. júla tohto roka. Novelu ešte musí podpísať prezidentka SR.

Pôvodný návrh, ktorý prešiel v parlamente ešte v decembri minulého roka, sa tak nedostane do platnosti. Do 30. júna bude platiť aktuálny stav a od 1. júla bude účinná práve prijatá novela.

„Dlhšie som avizoval, že na úprave pracujeme. Taktiež som si priznal, že pôvodný návrh bol príliš vysoký, a preto som robil všetko čo bolo v mojich silách, aby sme sumy znížili,“ uviedol Viskupič na sociálnej sieti.

(sita)


Ďalšie články