Po poskytnutí rozhovoru mu znížili hodnosť. Bývalý veliteľ práporu ukrajinskej armády sa pripravil na rezignáciu

Ukrajinský vojak v Luhanskej oblasti na východe Ruska. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak v Luhanskej oblasti na východe Ruska. Foto: TASR/AP

Veliteľ práporu sa pesimisticky vyjadroval o situácii na ukrajinskej strane frontu a generálmajor rozhodol o jeho degradácii na zástupcu veliteľa. Nejde o prvý takýto prípad.

Anatolij „Kupol” Kozel, ktorý poskytol rozhovor americkému denníku Washington Post, prišiel o hodnosť veliteľa práporu. Informoval o tom denník Ukrajinská pravda.

Veliteľ práporu v 46. útočnej leteckej brigáde Anatolij Kozel, ktorý v spomínanom rozhovore vystupoval pod krycím menom Kupol, uviedol o situácii v ukrajinskej armáde viaceré pesimistické vyjadrenia. Napríklad, že ukrajinské sily stratili na bojisku mnohých najskúsenejších bojovníkov, a neskúsenosť regrútov spojená s nedostatkom zbraní vraj znižuje optimizmus a spochybňuje pripravenosť Kyjeva na jarnú ofenzívu. Štandard o tom informoval v osobitnom článku.

„Vojak, ktorý prežil šesť mesiacov boja, a vojak, ktorý prišiel zo strelnice, sú dvaja rôzni vojaci. Je to nebo a zem,“ objasnil Kupol a dodal, že takýchto vojakov s bojovými skúsenosťami je len pár. „Bohužiaľ, všetci sú už mŕtvi alebo zranení,“ uviedol v rozhovore, pričom opakovane poukazoval na dôležitosť bojových skúseností.

Zníženie hodnosti po nevhodných vyjadreniach nie je ojedinelé

Rozhovor pre Washington Post publikovaný 13. marca stál Kozela hodnosť veliteľa a v súčasnosti má podľa zdroja Ukrajinskej pravdy pôsobiť ako zástupca veliteľa práporu vo výcvikom stredisku 46. brigády.

Rozhodnutie o degradácii Kupola urobil generálmajor Maksym Myrhorodskyj z pozície veliteľa ukrajinských vzdušných síl. V reakcii naň Anatolij Kozel napísal abdikačný list.

Znižovanie hodnosti vojakom, ktorí sa počas rozhovoru so zahraničnými médiami odchýlia od oficiálnej rétoriky Kyjeva, prestáva byť ojedinelým javom, pripomína Ukrajinska pravda. Napríklad po rozhovore o situácii v Soledare bol seržant 46. brigády Oleksandr Pohrebyskyj preradený na post hlavného inštruktora roty vo výcvikovom stredisku.


Ďalšie články