Čaká výmena EČV všetkých vodičov vrátane tých so starými tabuľkami?

Predstavenie nových EÈV Na snímke výroba nových EČV (evidenčných čísiel vozidiel) v automobilových opravovniach MV SR v Banskej Bystrici 2. februára 2023 Foto: Ján Krošlák/TASR

Ak by sa výmena EČV mala v budúcnosti týkať aj majiteľov všetkých áut, ktorí majú tabuľky s pôvodným dizajnom, nebolo by to hospodárne riešenie. Ministerstvo vnútra takto odpovedá na našu otázku, ktorú sme sa spýtali na základe podnetu od čitateľa. Štát sa pochválil tým, že vďaka zavedeným zmenám poklesla spotreba tabuliek EČV a zdôrazňujú, že aj pôvodné ŠPZ so starým dizajnom sú plnohodnotné a zostávajú platné.

Keď štát minie zásoby starých tabuliek EČV, skončí sa prechodné obdobie a úrady budú vydávať už len tabuľky s novým dizajnom. Čo sa však stane s pôvodnými ŠPZ-kami? Bude ich potrebné niekedy v budúcnosti vymeniť za tie s novým dizajnom? 

Vodiči, ktorí majú tabuľky EČV v starom dizajne, sa nateraz nemusia ničoho neobávať. „O možnosti celoplošnej výmeny v minulosti vydávaných TEČ sa v súčasnosti neuvažuje,“ uvádza rezort vnútra v stanovisku pre Topspeed.sk. Ako dodáva ministerstvo, staré tabuľky aj naďalej vydávajú: „Aktuálne majú dopravné inšpektoráty na sklade určitý objem vyrobených TEČ staršieho typu, ktoré sú podľa zákona platné a vydávajú sa.“

Štát avizuje, že spotreba nových tabuliek s EČV poklesla po tom, ako sa zaviedla možnosť pre motoristov „doživotne“ si ponechať pôvodne vydané ŠPZ-ky. Rezort vnútra zdôrazňuje, že sa chce správať hospodárne. „V zmysle zásad správy majetku štátu by nebolo hospodárne ‚odpísať‘ tieto tabuľky,“ vysvetľujú úradníci.

Od nového roka sa vydávajú ŠPZ-ky v novom dizajne automaticky pri elektronicky podaných žiadostiach alebo v prípade tabuliek pre elektromobily. Vlastník auta môže o nový dizajn tabuliek aj sám iniciatívne požiadať na dopravnom inšpektoráte, pokiaľ nejde o nové alebo dovezené auto.

Štát pri zmene dizajnu v minulosti argumentoval, že zmena bola potrebná, aby nové písmo lepšie odrážalo aktuálne dizajnové trendy aj požiadavky z hľadiska čitateľnosti. V mnohých prípadoch totiž už dnes dochádza k automatizovanému zaznamenávaniu a spracúvaniu EČV aj v rámci takzvaného systému objektívnej zodpovednosti. Vodič tak dostane napríklad automatickú pokutu za chýbajúcu diaľničnú známku, ktorá mu príde poštou po tom, ako kamera nasníma práve jeho ŠPZ-ku.

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed.sk. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články