Na Ukrajinu sme poslali pomaly aj vlastné obličky, hovorí Gyimesi. Ľudia sa podľa neho boja

Medzinárodné letecké dni SIAF Na snímke návštevníci kráčajú okolo slovenskej stíhačky MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Vláda o dodaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine nerozhodla v súlade s ústavou a vôľou občanov. V diskusnej relácii Sobotné dialógy to vyhlásil poslanec za OĽANO György Gyimesi s tým, že poskytnutie bojových lietadiel Ukrajine sa uskutočňuje podľa vojenskej zmluvy, na ktorú odvolaná vláda nemá právomoc.

Podľa nezaradeného poslanca Tomáša Valáška (Progresívne Slovensko) mala vláda odovzdať migy Ukrajine ešte vlani, kým mala v parlamente dôveru, a mala to urobiť diskrétne ako najmenej štyri ďalšie krajiny. Rozhodnutie vlády vraj prišlo neskoro a si je tak sama na vine. Ďalší nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) upozorňuje, že zaslanie sofistikovaných zbraní do vojnou zmietanej krajiny je „zásadnou otázkou a netreba o tom polemizovať“.

Gyimesi zdôraznil, že občania majú z tohto rozhodnutia odvolanej vlády strach, pretože stíhačky môžu byť použité aj na útoky na území Ruska. „A vy im poviete, že ich strach má hodnotu 900 miliónov eur,“ povedal poslanec OĽANO na margo vyhlásenia dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa, že Slovensko dostane zo Západu kompenzáciu v uvedenej výške. Tieto peniaze nazval Gyimesi judášskym grošom.

„My sme na Ukrajinu už poslali pomaly aj vlastné obličky. Poslali sme tam všetko, čo sme mali,“ dodal a odmietol „citové vydieranie a prekrúcanie faktov“ zo strany liberálov.

Podľa Valáška by nerozhodnutie odvolanej vlády o dodaní stíhačiek Ukrajine bolo ešte závažnejšie než rozhodnutie o ich dodaní. Znamenalo by to vraj zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine, čo by predstavovalo zásadnú zmenu zahraničnej politiky Slovenska.

Súhlasí s tým, že právna stránka veci je neistá. Myslí si, že vláda mala dať otázku stíhačiek na preskúmanie Ústavnému súdu a až potom rozhodnúť. Ak sa opozícii rozhodnutie vlády nepáči, odporúča jej obrátiť sa na súd. Rozhodnutie by vraj nemali spochybňovať politici bez právneho vzdelania a bez rozhodnutia súdu. „Nie sme banánová republika,“ dodal.

Tomáš trval na tom, že téma migov nemala byť na stole vôbec a vláda mala namiesto toho riešiť zdražovanie. Avšak „vláda mesiac otravuje s migmi“, lebo dočasne poverený premiér Eduard Heger v Bruseli „sľúbil niečo“ ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému bez toho, aby to mal právne ošetrené na Slovensku a bez rešpektovania vôle občanov.

Aj podľa Tomáša ide o vojenskú zmluvu, takže by ju mal ratifikovať parlament. Prezidentku Zuzanu Čaputovú považuje za spoluzodpovednú za rozhodnutie vlády, mala sa totiž podľa neho obrátiť na Ústavný súd podobne, ako to urobila v otázke referenda o predčasných voľbách.

Valášek odmietol „strašenie eskaláciou“ konfliktu na Ukrajine. Zopakoval, že štyri štáty tam už stíhačky poslali a „svet sa nezrútil, tretia svetová vojna nevypukla“. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa neho vo svojich plánoch podmaniť si Ukrajinu alebo ju úplne zničiť spolieha na ľudí ako Gyimesi. Argumentoval, že keby ruská armáda obsadila celú Ukrajinu, investori pôsobiaci na Slovensku by sa vyľakali. „V porovnaní s tým sú investície do bezpečnosti Ukrajiny nič, iba drobné,“ dodal.

Gyimesi podporil členstvo Slovenska v EÚ a NATO a označil ho za strategické, avšak zdôraznil, že je „rozdiel byť za jedným stolom alebo v kúte“. Podľa vlastných slov chce na medzinárodnej scéne vidieť sebavedomé Slovensko a odmieta politiku „odčítavania z pier“ západných mocností. Kritizoval aj sankcie proti Rusku.

Tomáš je presvedčený, že problém spôsobilo prílišné oddialenie predčasných volieb. Keby boli skôr, o migoch mohla rozhodovať legitímna vláda, tvrdí. Rozhodnutie o poslaní stíhačiek na Ukrajinu by mala podľa neho preskúmať generálna prokuratúra.

(red)


Ďalšie články