Francúzsko zakázalo protesty oproti parlamentu. Po tom, čo Macronova vláda zavádza dôchodkovú reformu

Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzska polícia v sobotu zakázala protesty na parížskom námestí oproti parlamentu. Zákazu predchádzali dve noci nepokojov vyvolaných tým, že vláda prezidenta Emmanuela Macrona zavádza nepopulárnu dôchodkovú reformu bez toho, aby o nej hlasovala dolná komora parlamentu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

„Keďže hrozí vážne riziko narušenia verejného poriadku…, zakázané sú všetky zhromaždenia na verejnom priestranstve na námestí Place de la Concorde a v jeho okolí, ako aj v oblasti bulváru Champs-Élysées,“ oznámila parížska polícia. Námestie Place de la Concorde sa nachádza na východnom konci bulváru Champs-Élysées.

Francúzsko sa v sobotu chystá na víkendové protesty po dvoch nociach nepokojov. Zvolali ich odbory. Macronova vláda vo štvrtok totiž aktivovala článok 49.3 francúzskej ústavy, ktorý vláde umožňuje zaviesť niektoré zákony dekrétom, teda bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Tento krok vyvolal hnev niektorých politických strán, ako aj protesty v uliciach. Situácia predstavuje pre prezidenta Macrona jednu z najväčších výziev počas necelého roka jeho druhého, a posledného, funkčného obdobia.

Opoziční zákonodarcovia podali už dva návrhy na vyslovenie nedôvery vláde premiérky Élizabeth Bornovej po tom, čo dôchodkovú reformu zaviedla dekrétom. Návrhy na vyslovenie nedôvery sa majú v parlamente predebatovávať v pondelok popoludní, uviedli parlamentné zdroje.

Opozícia dúfa, že získa dostatočnú podporu, aby zosadila kabinet a zrušila zákon zvyšujúci vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Pokojné zhromaždenie proti dôchodkovej reforme sa v sobotu už začal v meste Compiegne severne od Paríža a demonštrácia je v hlavnom meste Paríž plánovaná na 18.00 SEČ.

Úrad starostky francúzskej metropoly Anne Hidalgovej v piatok napríklad informoval, že v uliciach Paríža leží podľa odhadov 10-tisíc ton nevyzbieraného odpadu v dôsledku štrajku zamestnancov firmy zodpovednej za odvoz komunálneho odpadu.

(tasr)


Ďalšie články