Najväčšia švajčiarska banka UBS zvažuje prevzatie konkurenčnej Credit Suisse. Chce zabrániť bankovému zemetraseniu vo svete

Centrála banky Credit Suisse v Zürichu. Foto: TASR/AP Centrála banky Credit Suisse v Zürichu. Foto: TASR/AP

Najväčšia švajčiarska banka UBS zvažuje prevzatie finančného domu Credit Suisse, ktorý sa v uplynulých dňoch ocitol vo vážnych problémoch po krachu amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank. UBS už požiadala o podporu švajčiarsku vládu. Zaujíma sa vraj o čiastočné alebo úplné prevzatie svojho konkurenta, napísal denník The Financial Times. Podľa agentúry Reuters si UBS od tohto kroku sľubuje, že ním zabráni destabilizácii globálneho finančného systému.

Banka Credit Suisse so 167-ročnou históriou je dosiaľ najväčšou bankou, ktorú zasiahli turbulencie spôsobené pádom uvedených amerických bánk a následnou stratou dôvery investorov. Americké a európske banky aj regulačné orgány v týchto dňoch podnikajú urýchlené kroky na obnovenie dôvery. Americký prezident Joe Biden sa poponáhľal s vyhlásením, že vklady klientov bánk sú v bezpečí. Švajčiarska centrálna banka požičala banke Credit Suisse miliardy frankov, aby jej pomohla stabilizovať súvahu.

Na prevzatie Credit Suisse nabáda najväčšiu banku v krajine UBS aj tamojšia vláda, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so záležitosťou. Vláda sa ponúkla poskytnúť UBS isté záruky. Uvažuje sa, že UBS by mohla následne predať majetok Credit Suisse a švajčiarske obchodné aktivity banky pretransformovať na novú spoločnosť.

https://standard.sk/333220/bankova-nakaza-eskaluje/

UBS, Credit Suisse aj švajčiarsky regulačný orgán FINMA sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Podľa FT by mohlo dôjsť k dosiahnutiu dohody o zlúčení bánk ešte v priebehu sobotňajšieho večera. Do rokovaní sa údajne zapojili aj americké orgány.

Hodnota akcií Credit Suisse sa v priebehu tohto týždňa prepadla o štvrtinu. Centrálna banka poskytla Credit Suisse pôžičku dosahujúcu v prepočte 54 miliárd dolárov po tom, čo sa prevalili škandály, ktoré oslabili dôveru investorov aj klientov tohto finančného domu. Ide o prvú veľkú globálnu banku od finančnej krízy v roku 2008, ktorá sa dostala do takýchto vážnych ťažkostí.

Credit Suisse je jedným z najväčších správcov majetku na svete a je zároveň považovaná za jednu z 30 kľúčových bánk, ktorých prípadný krach by zatriasol celým globálnym finančným systémom.

Bankový sektor teraz stojí na pevnejších základoch než v roku 2008 a aj vzájomné systémové prepojenia bánk sú slabšie než vtedy, upokojoval klientov v piatok hlavný úverový stratég Goldman Sachs Lotfi Karoui.

Jeden z popredných predstaviteľov čínskej centrálnej banky však v sobotu upozornil, že vysoké úrokové sadzby v kľúčových rozvinutých ekonomikách môžu naďalej spôsobovať problémy svetovému finančnému systému. Práve vysoké úrokové sadzby viedli k pádu Sillicon Valley Bank.

Podľa Bloombergu sa o Credit Suisse zaujímajú aj zahraniční hráči. Deutsche Bank by chcela kúpiť časť jej aktív. Americký investičný fond BlackRock medzitým poprel záujem o švajčiarsku banku.

Hodnota akcií bánk po celom svete od minulotýždňového krachu Silicon Valley Bank výrazne klesla. Index S&P Banks spadol o 22 percent v priebehu dvoch týždňov, čo bolo najviac od nástupu covidovej pandémie v marci 2020. Veľké americké banky hodili menšej banke First Republic záchranné koleso v podobe 30 miliárd dolárov a celkovo v týchto dňoch požiadali Fed o 153 miliárd dolárov na zabezpečenie núdzovej likvidity.

https://standard.sk/331827/v-amerike-kolabuju-banky-ale-nie-je-to-repriza-roku-2008/

Ďalšie články