Zelenskyj uvalil sankcie na sýrskeho prezidenta Bašára Asada

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na vyše 440 osôb a firiem z Ruska, Iránu a Sýrie. Medzi sankciovanými osobami je aj Moskvou podporovaný sýrsky prezident Bašár Asad, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Zelenskyj podpísal príslušný dekrét, ktorý navrhla ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, v sobotu 18. marca. Na sankčný zoznam bolo zaradených 141 právnických a 300 fyzických osôb prevažne z Ruska, ale aj z Iránu a Sýrie, ktoré patria medzi spojencov Moskvy.

Ukrajinské opatrenia najnovšie postihli nielen sýrskeho prezidenta Asada, ale aj premiéra Husajna Arnúsa a ministra zahraničných vecí Fajsala Makdáda. Sankcie zavedené na obdobie desiatich rokov zahŕňajú zablokovanie vkladov, obmedzenia obchodných a tranzitných operácií, zákaz privatizácie na Ukrajine, pozastavenie plnenia ekonomických a finančných záväzkov a odobratie ukrajinských štátnych vyznamenaní.

Medzi ruskými podnikmi postihnutými novými ukrajinskými sankciami sú aj zbrojárske koncerny Kalašnikov a Almaz-Antej. Sankcie boli uvalené aj na firmy podieľajúce sa na dodávkach iránskych dronov do Ruska.

„Ukrajinské sankcie sú súčasťou globálneho tlaku na Rusko,“ povedal Zelenskyj v sobotu vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

V súvislosti so sankciami pripomenul, že Rusko v roku 2015 začalo vojenskú intervenciu v Sýrii a pomohlo tak udržať pri moci režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Kritizoval skutočnosť, že medzinárodné spoločenstvo vtedy zostalo pasívne a otvorilo tak cestu k ruskej útočnej vojne voči Ukrajine.

„Ľudia v Sýrii nedostali primeranú medzinárodnú ochranu, a to dalo Kremľu a jeho komplicom pocit beztrestnosti,“ povedal Zelenskyj, ktorého citovala agentúra DPA.

(tasr)


Ďalšie články