V pondelok sa začína druhé kolo Pochodov za mier. Účastníci sa zídu v Michalovciach

WhatsApp Image 2023-03-03 at 17.10.01 Zhromaždenie Slovenský pochod za mier. Foto: Tomáš Dugovič

Na Slovensku v pondelok odštartuje druhé kolo reťazových protestov známych pod názvom Slovenský pochod za mier. Iba pred niekoľkými týždňami sa na prvej fáze zúčastnili tisícky ľudí.

Úvodné stretnutie sa uskutoční v Michalovciach, ktoré sa nedávno stali centrom pozornosti pre búrlivú diskusiu ministrov obrany Jaroslava Naďa a zahraničných vecí Rastislava Káčera s nespokojnými občanmi a pre nadväzujúcu debatu lídra OĽaNO Igora Matoviča.

https://standard.sk/331680/matovic-zacal-robit-to-co-mu-ide-najlepsie-moze-uspiet/

Záverečný pochod sa uskutoční 5. mája v hlavnom meste, kde už 3. marca podľa odhadov pochodovalo za mier 5- až 10-tisíc Slovákov, čím sa stal najväčším z celej série.

Medzitým nebudú chýbať podujatia vo všetkých krajských mestách a väčších sídlach po celom území Slovenska.

Hoci sa k formálnej organizácii protestov nikto nehlási, azda najvýznamnejšiu úlohu v ich koordinácii má takzvaný Spolok Archa, ktorého tvárami sú aj Iveta Michalíková, bývalá pracovníčka rezortu zahraničných vecí, či neúspešný kandidát na nitrianskeho primátora Erik Blaško, ktorého podporovala Národná koalícia.

Práve od Blaška podľa Michalíkovej prišla počiatočná iniciatíva na organizovanie projektu. Následnú koordináciu malo mať na starosti viacero ľudí.

Na pochodoch v minulosti rečnili, zúčastnili sa na nich alebo ich schvaľovali strany ako ĽSNS, Republika, Smer či SHO. Naopak, proti nim dlhodobo vystupovali predstavitelia súčasnej vládnej koalície a poverenej vlády vrátane ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera. Michalíková sa proti zneužívaniu protestov politikmi viackrát ohradila, no neúspešne.

Vzhľadom na absenciu organizátora, ktorý by vystupoval v mene nespokojných občanov, nebolo možné myšlienku pochodov jednoznačne uchopiť vrátane tej, ako dosiahnuť mier. Niesli sa však v duchu odporu voči západným štruktúram ako EÚ či NATO. Odsúdenie Ruska a jeho agresie proti Ukrajine témou nebolo.

https://standard.sk/327392/v-bratislave-sa-kona-pochod-za-mier-demonstranti-su-na-hviezdoslavovom-namesti-prislo-niekolko-tisic-ludi-akcia-je-pokojna/

„Základom pochodov je stále mier. Očividne entitám pri moci v SR nedochádza, že trváme na mieri, preto musíme pokračovať. Oni si musia uvedomiť, že nehovoria za nás, ale iba za seba,“ píše sa na webe Spolku Archa.

Druhá séria podujatí prichádza v dobe, keď dočasne poverená vláda prisľúbila dodanie trinástich kusov bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Podľa kritikov ide o krok v rozpore s ústavou a ťah, ktorý Slovensko ohrozuje a zaťahuje do vojny.

Štandard so žiadosťou o rozhovor po bratislavskom pochode oslovil aj predstaviteľov Spolku Archa. Na naše opakované telefonáty a správy však nereagovali.


Ďalšie články