Stellantis dočasne ruší víkendovú zmenu, automobilka sa bude pripravovať na výrobu nových modelov

Snímka z trnavskej automobilky Stellantis Slovakia. Foto: Lukáš Grinaj/TASR Ilustračný záber. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Trnavská automobilka Stellantis prerušuje od 1. apríla výrobu na víkendovej zmene. Dôvodom je transformácia výroby, ktorá súvisí s prípravou nového výrobného programu automobilky.

Na víkendovej zmene pracuje podľa hovorcu automobilky Michala Niča 773 zamestnancov, všetci dostali ponuku na prácu v trojzmennej prevádzke, na novom projekte, alebo na vyslanie do iného závodu skupiny Stellantis. Niektorú z ponúknutých príležitostí využila viac ako polovica z týchto zamestnancov.

„Ide o dočasné riešenie na obdobie, počas ktorého implementujeme technické modifikácie a spustíme výrobu nových modelov. Rozhodnutiu predchádzalo intenzívne rokovanie so sociálnymi partnermi a spolu sme zvažovali viaceré alternatívy,“ povedal o prerušení výroby na víkendovej zmene Michal Nič. So zamestnancami, ktorí z rôznych dôvodov ponúknuté pracovné možnosti neakceptovali, automobilka rozviaže pracovný pomer. Dostanú odstupné podľa odpracovaných rokov a budú im vyplatené aj variabilné zložky mzdy nad rámec platnej kolektívnej zmluvy.

Nový projekt súvisí s investíciou vo výške 180 miliónov eur a novým projektom, ktorý prinesie mnohé technické novinky. Tie si vyžadujú modifikáciu výrobných liniek, úpravu pracovných postov a inštaláciu zariadení. Nevyhnutným predpokladom pre zabezpečenie týchto aktivít je transformácia výroby v trnavskej automobilke, aby bol vytvorený dostatočný časový priestor na prípravu nového veľkokapacitného projektu. Postupný začiatok výroby nových modelov segmentu B je naplánovaný na začiatok roku 2024.

(sita)


Ďalšie články