Národná diaľničná spoločnosť má v tomto roku získať dotácie vo výške takmer 310 miliónov eur

Na snímke úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec 21. decembra 2020. Foto: Erika Ďurčová/TASR Ilustračné foto. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Ministerstvo dopravy SR plánuje poskytnúť Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., (NDS) v tomto roku dotácie v objeme 309,5 milióna eur.

Z toho najväčšia suma, skoro 291 miliónov eur, je určená ako kapitálové transfery na prípravu a výstavbu diaľnic vrátane výdavkov mimo spolufinancovania k projektom financovaným zo zdrojov Európskej únie. Vyplýva to zo zmluvy o poskytnutí dotácií z rozpočtovej kapitoly rezortu dopravy v centrálnom registri zmlúv. Bežné transfery pre diaľničiarov na prípravu a realizáciu opráv a údržby diaľnic a rýchlostných ciest majú dosiahnuť 15,8 milióna eur a kapitálové výdavky na výkupy pozemkov v súvislosti s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva 2,9 milióna eur.

Finančné prostriedky bude ministerstvo dopravy poskytovať v súlade so zákonmi o štátnom rozpočte na rok 2023 a o rozpočtových pravidlách verejnej správy v rámci programu cestná infraštruktúra. V priebehu tohto roka môže na základe rozpočtových opatrení svojich a Ministerstva financií SR výšku uvedených finančných prostriedkov upravovať.

NDS podľa zmluvy nevráti rezortu refundované peniaze, súvisiace s dodatočnou refundáciou zo zdrojov EÚ, ktoré boli pôvodne uhradené z prostriedkov štátneho rozpočtu, vo výške 3,2 milióna eur. Použije ich nad rámec vyčlenených financií na výdavky vynaložené v roku 2023, ktoré jej doteraz neboli refundované zo štátneho rozpočtu. Diaľničiari z tejto sumy použijú po 1,6 milióna eur na dofinancovanie výstavby prvej etapy severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4 a na dokončenú stavbu úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec.

Ministerstvo dopravy na základe dodatku k zmluve s NDS koncom minulého roka zvýšilo vlaňajší objem dotácií na 292,5 milióna eur. Oproti predtým plánovanej sume to bolo viac o 83,5 milióna eur, alebo takmer o 40 percent.

(sita)


Ďalšie články