Rusi sa pripravujú na ukrajinskú ofenzívu. Prigožin: Máme pár týždňov. Ak to nezvládneme, bude neskoro

Military mobility continues in Bakhmut frontline Ukrajinskí vojaci pri Bachmute. Foto: Profimedia

Šéf ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner Jevgenij Prigožin priznal, že vyhliadky ruskej armády na Ukrajine sú hmlisté. Rusi podľa Prigožina majú len niekoľko týždňov na to, aby sa na ukrajinskú ofenzívu pripravili a ak to nespravia, pre Moskvu bude mať postup Kyjeva vážne dôsledky. Viacerí západní lídri pritom nedávno vyhlásili, že nadchádzajúca ukrajinská protiofenzíva bude mať pre výsledok vojny zásadný význam.

Hoci o Prigožinovej mocenskej pozícii v súčasnosti možno len špekulovať, a hoci jeho videá a prejavy môžu mať aj iné ciele, ako naznačuje ich obsah, posledný výrok predsa len budí pozornosť:

„Zatiaľ sú vyhliadky hmlisté. Už som povedal: musíme sfúknuť všetky vzduchové bubliny, ktorých máme obrovské množstvo. Potrebujeme sa sústrediť na jednu vec – na víťazstvo, čo znamená držať sa v prvej línii, napredovať, zabudnúť na nezhody, výčitky a všetko ostatné,“ uviedol Prigožin v novej zvukovej nahrávke. Priznal tiež, že ruské vojnové ťaženie ohrozujú intrigy a mocenské boje.

Podľa oligarchu sa teraz ruské vojská musia sústrediť a čakať na útoky Ukrajincov. „Myslím, že máme ešte pár týždňov na prípravu. A potom, ak to neurobíme, ako sa hovorí, bude príliš neskoro piť Borjomi,“ povedal Prigožin. Odkazoval tým na obľúbenú gruzínsku minerálnu vodu Borjomi a ruské príslovie: „Je neskoro piť Borjomi, keď ti už obličky zlyhali“.

Prigožin sa takto vyjadril v čase, keď sa ruské ťaženie na Ukrajine zmenilo na pozičný boj. Ako už Štandard informoval, Rusi teraz zintenzívňujú opevňovacie práce po celej línii frontu, ako aj v oblastiach, ktoré hraničia s Ukrajinou.

https://standard.sk/332926/velky-rusky-mur-rusi-zintenzivnili-vystavbu-opevneni-ktore-im-maju-vyhrat-vojnu/

Tieto ruské obranné línie pozostávajú z betónových protitankových zátarás v tvare ihlanu, mínových polí, protitankových priekop a zákopov. Kľúčová bola v tomto smere pre Moskvu mobilizácia, ktorej cieľom bolo obranné línie posilniť tisíckami brancov.

Ruskej zimnej ofenzíve medzitým došla para, pričom Moskve sa nedarí dobyť pevnosť Bachmut, kde už obe strany utrpeli obrovské straty. Ukrajinci sa napriek niektorým odporúčaniam zo Západu rozhodli mesto neopustiť a do bojov poslali rezervy. Podľa posledných informácií Inštitútu pre štúdium vojny a ruských vojnových blogerov sa Ukrajincom podarilo Rusov odraziť pri ceste T0504, ktorá je pre zásobovanie ukrajinských obrancov Bachmutu kľúčová.

Horšie sa však pre Ukrajincov vyvíja situácia pri strategickom meste Avdijivka severozápadne od Donecka. Rusi na tomto úseku mierne postupujú a údajne hrozí, že Avdijivku obkľúčia.

Na Ukrajinu v tomto čase smerujú desiatky moderných západných strojov vrátane tankov Leopard 2, Leopard 1 a Challenger. Ukrajinskí tankisti zároveň na Západe podstupujú výcvik, aby sa s týmito zbraňami naučili narábať. Očakáva sa, že tanky budú pri nadchádzajúcej ukrajinskej protiofenzíve kľúčové. Aj z ruskej strany už prišli varovania, že ruské tanky sú oproti tým západným menej kvalitné a Moskva preto musí v bojoch nasadiť viac protitankových zbraní.

https://standard.sk/311530/rusky-expert-americke-tanky-su-vyrazne-lepsie-ako-nase-musime-sa-pripravit/

Podobné varovanie, ako povedal Prigožin, zaznelo aj od českého prezidenta Pavla opačným smerom. Petr Palvel varoval, že Kyjev má na rozhodujúcu ofenzívu už len jeden pokus. „Okno príležitostí je otvorené v tomto roku. Po budúcej zime bude mimoriadne ťažké udržať súčasnú úroveň pomoci. Únava z vojny, to nie je len vyčerpanie ľudských zdrojov a techniky, ničenie infraštruktúry na Ukrajine, ale aj únava v krajinách, ktoré poskytujú pomoc,“ skonštatoval český prezident.

Podobne sa vyjadril aj šéf britskej parlamentnej skupiny pre Ukrajiny Robert Seely: „Ak sa im nepodarí dosiahnuť pokrok do konca leta, hlasy na Západe volajúce buď po dohode, alebo argumentujúce, že by sme Ukrajinu nemali vôbec podporovať, sa budú stupňovať,“ varoval britský zákonodarca.

https://standard.sk/331889/washington-post-v-ukrajinskej-armade-rastie-pesimizmus-na-protiofenzivu-nemusi-mat-dost-sil/

Ďalšie články