Izraelský minister financií tvrdí, že palestínsky národ neexistuje

Israel PoliticsIzraelský minister financií Becalel Smotrič. Foto: TASR/AP Izraelský minister financií Becalel Smotrič (vpredu vpravo). Foto: TASR/AP

Izraelský minister financií v nedeľu vo Francúzsku vyhlásil, že neexistuje žiadny palestínsky národ. „Neexistuje žiadny palestínsky národ. Nie sú žiadne palestínske dejiny. Nie je žiadny palestínsky jazyk,“ skonštatoval Becalel Smotrič v Paríži.

Hovoril pritom za rečníckym pultom, na ktorom bola akási mapa Izraela, ktorá zahŕňala aj okupovaný Západný breh Jordánu a časti Jordánska.

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja označil Smotričove vyjadrenia za „presvedčivý dôkaz extrémistickej, rasistickej sionistickej ideológie, ktorou sa riadia strany súčasnej izraelskej vlády“.

Pre národne orientovaného lídra židovských osadníkov, ktorý je proti palestínskemu štátu, pritom nie sú podobné vyjadrenia na adresu Palestínčanov ničím novým. Minulý mesiac, napríklad, vyzval na „vymazanie“ palestínskeho mesta Hawára na Západnom brehu po tom, ako naň zaútočili radikálni osadníci v reakcii na streľbu, pri ktorej zahynuli dvaja Izraelčania. Po medzinárodnej kritike sa ospravedlnil.

(sita)


Ďalšie články