Peking a Moskva majú podobné ciele, povedal Si Ťin-pching v Moskve

Russia ChinaSi Ťin-pching. Foto: TASR/AP Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čína a Rusko „zdieľajú podobné ciele“. Ako referuje spravodajský web CNN, čínsky prezident Si Ťin-pching to povedal v pondelok na stretnutí s ruským vodcom Vladimirom Putinom v Moskve.

„Je pravda, že obe naše krajiny zdieľajú rovnaké alebo nejaké podobné ciele. Vyvinuli sme úsilie o prosperitu našich krajín… Môžeme kooperovať a spolupracovať na dosiahnutí našich cieľov,“ povedal Si.

Návšteva prichádza v čase, keď sa Čína pokúša prezentovať ako neutrálny mierový vyjednávač v súvislosti s Ukrajinou, čo sa však v dôsledku silnejúceho partnerstva Pekingu s Moskvou na západe stretlo so skepsou. Čína naďalej odmieta odsúdiť ruský útok na Ukrajinu a označiť ho za inváziu a miesto toho tvrdí, v súlade s kremeľským naratívom, že konflikt vyprovokovalo NATO. Poskytuje tiež Moskve diplomatickú podporu a rozširuje obchodné a vojenské väzby.

Si Ťin-pching povedal, že Čína si „vysoko cení“ čínsko-ruské vzťahy a že obe krajiny môžu spolupracovať pri plnení svojich rozvojových cieľov. „Som veľmi šťastný, že môžem opäť navštíviť Rusko, na vaše pozvanie. A že Rusko je prvou krajinou, ktorú som po svojom znovuzvolení za čínskeho prezidenta navštívil,“ povedal Si šéfovi Kremľa.

Si tiež vyjadril podporu Putinovi, aby uspel v ďalších prezidentských voľbách, do ktorých zatiaľ ruský vodca neohlásil kandidatúru. „Viem, že na budúci rok sú v Rusku prezidentské voľby. Rozvoj Ruska sa pod vaším pevným vedením výrazne zlepšil. Verím, že ruský ľud vás bude naďalej silne podporovať,“ povedal Si Ťin-pching.

(sita)


Ďalšie články