Putin prišiel do Mariupolu v noci, ako sa na zlodeja patrí, reagovali Ukrajinci. Bol to však skutočne šéf Kremľa?

Vladimir Putin. Foto: Twitter/Anton Geraščenko Vladimir Putin. Foto: Twitter/Anton Geraščenko

Prekvapivá víkendová návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol sa odohrala v noci, „ako sa na zlodeja patrí“, uviedlo v nedeľu v reakcii ukrajinské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tak, ako sa na zlodeja patrí, navštívil Putin Mariupol pod rúškom noci. Po prvé, je to bezpečnejšie. Ďalej, tma mu umožňuje zvýrazniť to, čo chce ukázať; a udržuje mesto, ktoré kompletne zničila jeho armáda, ako aj pár jeho preživších obyvateľov, ďaleko od zvedavých očí,“ uviedlo ministerstvo obrany v Kyjeve na sociálnej sieti Twitter.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v nedeľu tiež kritizoval Putinovu návštevu v Mariupole, ktorý do rúk Moskvy padol po niekoľkomesačnom obliehaní vlani v máji.

„Zločinec sa vždy vracia na miesto činu… Vrah tisícok mariupolských rodín prišiel obdivovať ruiny mesta a (jeho) hroby. Cynizmus a nedostatok svedomia,“ uviedol na Twitteri Podoľak.

Putin pricestoval do Mariupola po prekvapivej sobotňajšej návšteve Krymského polostrova, ktorú uskutočnil pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie od Ukrajiny.

Bol však v Mariupole skutočne Vladimir Putin, alebo jeho dvojník? Poukázal na to vo svojom tvíte napríklad poradca ukrajinského rezortu vnútra Anton Geraščenko, ktorý publikoval fotografie troch tvárí Putina z posledného mesiaca s otázkou „Ktorá je podľa vás tá pravá?“

Zrejme sa inšpiroval aj príspevkami švédskeho ekonóma a odborníka na Rusko, Ukrajinu a východnú Európu profesora Andersa Åslunda, ktorý tvrdí, že na Kryme a následne v Mariuople nebol ten istý človek.

(tasr, red.)



Ďalšie články