Rusko obvinilo USA a EÚ z podkopávania bezpečnosti na južnom Kaukaze

konvoj vojenské vozidlá ruskí mierotvorci kontrolné stanovište cesta Šuša Ruskí vojaci v Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok obvinilo Spojené štáty a Európsku úniu z podkopávania regionálnej bezpečnosti na južnom Kaukaze. Informuje o tom agentúra AFP, podľa ktorej ruské obvinenie prichádza v období, keď sa Západ intenzívnejšie zapája do mierového procesu medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii so svojím arménskym rezortným partnerom Araratom Mirzojanom obvinil Brusel a Washington zo „zavádzania supervízie nad mierovými rozhovormi medzi Jerevanom a Baku“.

Západ ďalej obvinil z „neskrývaných pokusov… podkopať bezpečnostné usporiadanie regiónu“. „Vidíme, aké ciele Západ sleduje na južnom Kaukaze,“ poznamenal Lavrov s tým, že ide o „odtrhnutie Ruska“ od kaukazského regiónu.

Moskva podľa AFP vzhľadom na prebiehajúcu ofenzívu na Ukrajine a konfrontácie so Západom viditeľne stráca svoj vplyv v regióne južného Kaukazu, ktorý tradične považuje za sféru svojho vplyvu.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev absolvovali niekoľko kôl mierových rokovaní, ktorých sprostredkovateľom boli EÚ a USA. EÚ vyslala 20. februára na nestabilnú hranicu Arménska s Azerbajdžanom rozšírenú monitorovaciu misiu. „Pašinjan pred niekoľkými dňami povedal, že sa šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi sťažoval na „problémy“ s ruskými mierotvorcami v Náhornom Karabachu a varoval pred eskaláciou v regióne.

Jerevan, ktorý sa spolieha na Rusko ako na garanta svojej bezpečnosti, je čoraz viac frustrovanejší z toho, že Kremľu sa nedarí zabrániť niekoľkomesačnej blokáde takzvaného Lačinského koridoru zo strany Baku. Ide o jedinú cestu, ktorá spája Arménsko s Náhorným Karabachom.

Jerevan tvrdí, že táto blokáda viedla k humanitárnej kríze a jej cieľom je vyhnať Arménov z Karabachu. Baku to popiera.

(tasr)


Ďalšie články