Japonský premiér Fumio Kišida cestuje na neohlásenú návštevu Ukrajiny

Na snímke japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP Japonský premiér Fumio Kišida prepustil svojho poradcu. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Fumio Kišida cestuje na neohlásenú návštevu Ukrajiny, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V noci na utorok to uviedli agentúry AP a AFP, informuje TASR.

Japonská štátna televízia NHK odvysielala zábery Kišidu vo vlaku smerujúcom z poľského mesta Przemyśl do Kyjeva. Vlak vyšiel zo stanice približne o 01.30 h.

Kišidovu cestu na Ukrajinu už oficiálne potvrdilo aj japonské ministerstvo zahraničných vecí.

Kišida, ktorý bude v máji hostiteľom summitu krajín G7, je jediným lídrom z tejto skupiny, ktorý ešte Ukrajinu nenavštívil. Japonský premiér opakovane tvrdil, že takáto návšteva „je v štádiu zvažovania“.

Fumio Kišida sa stane prvým predsedom vlády Japonska od čias druhej svetovej vojny, ktorý navštívi aktívnu vojnovú zónu. AFP upozorňuje, že cesta Kišidu na Ukrajinu sa uskutočňuje v rovnakom čase, ako rokovania čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu uvalili na Moskvu tvrdé sankcie a Kyjevu poskytli humanitárnu pomoc. Tokio vo februári oznámilo, že Ukrajine poskytne finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy dolárov.

Japonská vláda však Ukrajine zatiaľ neposkytla žiadne vojenské vybavenie, keďže v tejto otázke je vo veľkej miere obmedzovaná tamojšou ústavou.

(tasr)


Ďalšie články