Právo na platby v hotovosti by mala zaručovať ústava

Eurové bankovky Ilustračný obrázok. Foto: TASR/DPA

Poslanci Národnej rady posunuli do druhého čítania posunuli novelu ústavného zákona. Jej cieľom je zakotviť v Ústave SR právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti zákonným platidlom, pričom zákon ustanoví podmienky a obmedzenia tohto práva.

Pri platbách za nákup tovarov a poskytnutie služieb by sa tak malo zabezpečiť, že platba v hotovosti ostane aj v budúcnosti ako jedna z dostupných možností. Návrh do parlamentu predložili poslanci hnutia Sme rodina – Miloš Svrček, Ľudovít Goga, Peter Pčolinský a predseda Národnej rady Boris Kollár. „Navrhuje sa tiež, aby tomuto právu zodpovedalo ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla, čo zabezpečí praktickú realizáciu tohto práva pri uvedených platobných stykoch,“ tvrdia predkladatelia.

Podľa dôvodovej správy má občan má právo na to, aby sa sám na základe svojej vôle rozhodol, že chce platiť v hotovosti. Právo na hotovosť je podľa predkladateľov jedným z kľúčových práv, ktorým môžu občania napĺňať svoju slobodu v obchodno-právnych vzťahoch. „V poslednej dobe sme zároveň aj svedkami rôznych iniciatívnych krokov vedúcich k postupnému obmedzeniu predmetného práva formou všeobecne záväzných právnych noriem. I z uvedeného dôvodu je zavedenie práva na hotovosť do ústavy jedným zo spôsobov, ako riešiť v prospech spoločnosti akékoľvek pokusy o striktné obmedzenie a konečnú likvidáciu práva platiť v hotovosti vrátane súvisiaceho práva na súkromie,“ píše sa v dôvodovej správe.

Limity súm, do ktorých sú umožnené platby v hotovosti, by sa mohli zjednotiť na 15-tisíc eur. Nerozlišovalo by sa pritom, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti poslancov SaS, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

V súčasnosti platný zákon o obmedzení platieb v hotovosti nadobudol účinnosť 1. januára 2013. „Od tohto dňa až dodnes nebol ani raz novelizovaný. Uplynulé desaťročie umožňuje tento zákon spätne hodnotiť, pričom možno konštatovať, že jeho deklarovaný cieľ, ktorým bola eliminácia daňových podvodov, sa nenaplnil,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

V súčasnosti právna úprava neumožňuje platby v hotovosti nad sumu 5-tisíc eur pre právnické a fyzické osoby – podnikateľov a nad 15-tisíc eur pre nepodnikateľov. Zákaz sa neuplatňuje v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadnej situácie.

Účinnosť novely navrhujú poslanci od 1. júla tohto roka.

(tasr)


Ďalšie články