Naď: Slovensko za migy dostane od USA bojové vrtuľníky Viper. Bude ich musieť doplatiť

AH-1Z_lands_on_USS_Makin_Island_LHD-8 AH-1Z Viper. Zdroj: Wikipédia

Spojené štáty sľúbili Slovensku ako odplatu za migy, ktoré odovzdáme Ukrajine, dvanásť nových bojových vrtuľníkov Viper. Na sociálnej sieti to uviedol poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Podľa ministra obrany pôjde o nové vrtuľníky AH-1Z Viper od výrobcu Bell. USA ich ponúkajú spoločne s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire.

Slovensko ich však nedostane zadarmo, ale len so zľavou, a bude ich teda musieť doplatiť. Za materiál by SR zaplatila 340 miliónov eur, hoci má podľa Naďa hodnotu vyše jednej miliardy dolárov. Zvyšok, teda približne 660 miliónov USD by sme dostali darom prostredníctvom amerického obranného vládneho fondu FMF.

Naď považuje obchod za výhodný. „Viaceré krajiny mali záujem o túto techniku, nakoniec sme uspeli my,“ povedal Naď. Priznal tiež, že dohodu treba vnímať v kontexte nepriamej kompenzácie za meškajúce stíhačky F-16, kde Slovensko dlhšie požadovalo nejakú formu kompenzácie.

O ponuke bude po odovzdaní migov a časti systému protivzdušnej obrany Kub rozhodovať vláda. Naď označuje ponuku za veľmi výhodnú. Zásadne má zvýšiť aj obranný potenciál SR. „Bojové vrtuľníky v súčasnosti vôbec nemáme, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť,“ podotkol.

Skonštatoval, že celková hodnota kompenzácií za darovanú techniku by mala prekročiť 900 miliónov eur. Okrem ponuky za vrtuľníky je v sume zahrnutých približne 200 miliónov z Európskeho mierového nástroja za migy a 50 miliónov za systém Kub.

Materiál od USA by mohli dodať na Slovensko do dvoch rokov, odhadol po rokovaní vlády Naď. Zároveň potvrdil, že migy sú naďalej na území Slovenska. „Už niekoľko dní sú tu technici z Ukrajiny, ktorí si ich pozerajú, preberajú, priniesli aj nejaké ďalšie náhradné diely, aby ich vedeli upraviť predtým, ako budú prevezené na ukrajinské územie,“ načrtol. Proces má trvať niekoľko týždňov.

https://standard.sk/334960/tri-politicke-chyby-hegerovej-vlady-pri-migoch/

ste


Ďalšie články