Rýchle schvaľovanie zmien v legislatívnom procese ohrozuje podľa rezortu hospodárstva podnikateľské prostredie

Na snímke zľava predseda parlamentu SR Boris Kollár a podpredseda NR SR Peter Pčolinský (obaja Sme rodina). Foto: Martin Baumann/TASR Na snímke zľava predseda parlamentu SR Boris Kollár a podpredseda NR SR Peter Pčolinský (obaja Sme rodina). Foto: Martin Baumann/TASR

Rýchle schvaľovanie zmien v rámci legislatívneho procesu považuje Ministerstvo hospodárstva SR za jedno z najväčších ohrození podnikateľského prostredia na Slovensku. Ako rezort konštatuje na sociálnej sieti, niekedy sa tak deje doslova za pár hodín. Ministerstvo pritom pracuje na tom, aby už na aktuálnej schôdzi parlamentu boli prijaté zmeny k lepšiemu.

„Pri každej zmene zákona, ktorý má vplyvy na podnikanie, by mal prebehnúť aspoň minimálny proces, ktorý posúdi klady a zápory prípadnej zmeny a zároveň umožní pripomienkovanie verejnosti,“ konštatuje rezort hospodárstva. Platiť by to pritom podľa neho malo rovnako pri vládnych, či poslaneckých návrhoch zákonov, ale aj poslaneckých pozmeňujúcich návrhoch.

Obchádzanie riadneho legislatívneho procesu dlhodobo kritizujú najmä zamestnávatelia. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) prednedávnom v tlačovej správe konštatovala, že so škodlivou legislatívou na úkor podnikateľského prostredia sa na Slovensku „roztrhlo vrece“.

„Na aktuálnej schôdzi parlamentu by mali poslanci hlasovať o takmer 160 návrhoch zákonov, identifikovali sme, že takmer polovica z nich bude mať negatívne dopady na domáce podniky, čo považujeme za neprijateľné,“ uviedla RÚZ.

(sita)


Ďalšie články