Fed zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov

Šéf Fed-u Jerome Powell. Foto: TASR/AP Šéf Fedu Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka (Fed) zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu podľa očakávania o 25 bázických bodov do pásma 4,75 percenta až 5 percent. Zároveň však signalizovala, že v dôsledku otrasov na bankovom trhu by mohla vo zvyšovaní sadzieb urobiť prestávku.

Fed tak zvýšil úrokové sadzby deviatykrát po sebe od spustenia súčasného cyklu sprísňovania menovej politiky v marci 2022. Druhýkrát po sebe však uplatnil miernejší rast o 25 bázických bodov.

V aktualizovanej predpovedi väčšina z členov Fedu naďalej počíta s tým, že do konca tohto roka sa hlavná úroková sadzba zvýši o ďalšieho štvrť percentuálneho bodu, čo predstavuje rovnakú prognózu, akú zverejnili členovia centrálnej banky v decembri. Na druhej strane však Fed v reakcii na najnovšie otrasy na bankovom trhu po páde dvoch amerických bánk vypustil vyjadrenie, že „bude pravdepodobne potrebné ďalšie zvyšovanie sadzieb“. Tento výraz používala centrálna banka od začatia sprísňovania menovej politiky.

V súvislosti s bankovou krízou predstavitelia Fedu uviedli, že „americký bankový systém je zdravý a odolný,“ avšak centrálna banka dodala, že súčasné napätie v bankovom sektore „pravdepodobne povedie k sprísneniu úverových podmienok pre firmy a domácnosti a bude mať vplyv na ekonomickú aktivitu, prijímanie zamestnancov a infláciu“.

Banka zároveň dala najavo, že boj s infláciou sa nekončí. Fed momentálne vypustil predchádzajúce vyjadrenie, že „inflácia sa zmierňuje“ a nahradil ho vyhlásením, že inflácia „zotrváva na vysokej úrovni“.

Predstavitelia Fedu odhadujú, že nezamestnanosť dosiahne ku koncu tohto roka 4,5 percenta, čo je mierne nižší údaj ako v decembri, keď banka počítala s nezamestnanosťou v závere roka 2023 na úrovni 4,6 percenta.

Naopak, vyhliadky ekonomického rastu centrálna banka zhoršila na 0,4 percenta z 0,5 percenta v predchádzajúcej prognóze. Inflácia by podľa nového odhadu mala ku koncu roka dosiahnuť 3,3 percenta, v decembri počítal Fed s infláciou na úrovni 3,1 percenta.

(tasr)


Ďalšie články