Hamran o vražde Daniela Tupého: Prepustili sme ôsmich, ale zadržali desiatich

TK Prezídia Policajného zboru prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Foto: Dano Veselský/TASR

V kauze vraždy Daniela Tupého zatiaľ polícia zadržala desať osôb. Osem z nich medzitým prepustila na slobodu. Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Zatiaľ nikoho neobvinili.

Vedenie polície o tom informovalo na štvrtkovej tlačovej konferencii. Policajný prezident Štefan Hamran zdôraznil, že zadržaní sa mali na „110 percent“ nachádzať v čase vraždy na mieste činu.

„Cítili sme potrebu vyslať jednoznačný signál, že prepustenie ôsmich osôb neznamená koniec vyšetrovania,“ podotkol s tým, že ďalšie informácie k postupu polície nebudú poskytovať. Podrobnosti o dvojici zadržaných neuviedol.

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko doplnil, že časť skutkov je premlčaná.

V súvislosti s objasnením vraždy je Hamran výrazne väčší optimista, ako bol v stredu (22. marca). „Vyšetrovanie napreduje, prináša to ovocie,“ dodal.

„Krajská prokuratúra Bratislava sa nebude k veci bližšie vyjadrovať, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania, vo veci i naďalej prebiehajú procesné úkony,“ uviedol pre TASR hovorca a prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo.

Prepustili ich, hoci vyšetrovatelia si boli istí na „110 percent“

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (21. marca) v rámci akcie Karma zadržala osem podozrivých v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Išlo o skupinu neonacistov.

Vo štvrtok ráno však pustili ôsmich zadržaných na slobodu. Obvinenia voči žiadnemu z nich nevzniesli, informoval portál tvnoviny.sk. Uplynula totiž 48-hodinová lehota, v rámci ktorej vyšetrovateľ musí rozhodnúť, či zadržaných obviniť, alebo prepustiť.

„Potvrdzujem, že nášho klienta ráno o 4.00 h po uplynutí 48-hodinovej lehoty zadržania prepustili na slobodu. Dôkazná situácia, s ktorou sme sa oboznámili iba z príkazu na domovú prehliadku, bola nedostatočná, a preto nebolo ani vznesené obvinenie,“ povedal pre televíziu Markíza advokát Mateja Bulika Martin Berec.

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov vraj útok trval asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Podľa niektorých médií polícia pracovala v tom čase aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi H. za vraždu hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

(est, tasr)


Ďalšie články