Na Slovensku sa pripravujú investície do veternej energetiky za 1,4 miliardy eur

Veterné turbíny veternej elektrárne v Sönke-Nissen-Koog pri Severnom mori v nemeckom Bordelume. Foto: TASR/AP Veterné turbíny veternej elektrárne v Sönke-Nissen-Koog pri Severnom mori v nemeckom Bordelume. Foto: TASR/AP

Slovensko má reálnu šancu získať nové veterné elektrárne s inštalovaným výkonom 1 116 MW. Uvedené projekty pripravujú členovia Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). Ako ďalej informujú v tlačovej správe, v prípade dokončenia by tieto elektrárne mohli vyrábať elektrinu pre 736-tisíc slovenských domácností. Slovensko by zároveň získalo investície na úrovni 1,4 miliardy eur.

„Aj napriek dlhé roky neriešeným bariéram, ktoré dostali Slovensko na poslednú priečku v Európskej únii vo využívaní vetra, vidia firmy so skúsenosťami zo zahraničia potenciál rozvoja veternej energetiky u nás,“ uviedol člen výkonného výboru SAPI Ján Lacko. Ako dodal, susedné Rakúsko, Česká republika, Poľsko, ale aj ďalšie krajiny pritom ekologickú výrobu elektriny z vetra využívajú už dlhodobo.

V súčasnosti máme na Slovensku päť veterných elektrární s celkovým výkonom tri MW, za posledných 19 rokov sa nepostavila ani jedna. Ako vyplýva z prieskumu medzi členmi SAPI, v súčasnosti pracujú na projektoch s výkonom 1 116 MW. Z toho pri projektoch s výkonom 509 MW už podali zámer pre posúdenie vplyvov na životné prostredie. „V rámci zvyšných projektov sa aktuálne posudzuje vhodnosť lokality, možnosti pripojenia, ale, samozrejme, sa aj diskutuje s priľahlými obcami a mestami,“ spresnil Lacko.

Podľa SAPI je pritom kľúčové, aby Slovensko v tejto oblasti urýchlene upravilo legislatívu. „Aktuálny prieskum nám ukázal, že niektoré projekty už vyše roka čakajú iba na stanovenie rozsahu pre vypracovanie správy o hodnotení vplyvov na životné prostredie. Na porovnanie, v Estónsku prijali v reakcii na energetickú krízu zákony, ktoré majú urýchliť výstavbu takmer o dva roky a v Španielsku zvažujú inštitút tichého súhlasu pri výstavbe veterných elektrární,“ uzavrel Lacko.

(sita)


Ďalšie články