Klus cíti krivdu a za neúspechom vidí lobing Sulíka a politické dohody. Kandidatúry sa nevzdáva

Zľava líder SaS Richard Sulík a Martin Klus (v strede). Foto: TASR/Pavel Neubauer Zľava líder SaS Richard Sulík a Martin Klus (v strede). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Poslanec Martin Klus sa napriek debaklu nehodlá vzdať kandidatúry na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Za nepriaznivým výsledkom vidí lobing Richarda Sulíka a politické dohody európskych frakcií.

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. marca) odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí proti nemu hlasovalo dvadsať členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

Europarlament má hlasovať o odporúčaní výboru na nasledujúcej plenárnej schôdzi v Bruseli, ktorá sa uskutoční 29. až 30. marca.

Samotný Klus však cíti „vysokú mieru krivdy”. Myslí si, že na jeho neúspechu sa výrazne podpísal jeho bývalý stranícky šéf Sulík, uviedol to v rozhovore pre Denník N.

https://standard.sk/335492/klus-pohorel-v-ep-obrovska-hanba-pre-slovensko-toto-som-este-nezazil-reaguje-cesky-europoslanec/

„Žiadny slovenský zástupca neuspel [v hlasovaní vo výbore, pozn. red.], ani úplne prvý, ktorého sme mali. Do rovnakej situácie sa naposledy dostal aj rumunský či poľský zástupca, litovská zástupkyňa prešla len veľmi tesným pomerom,” uviedol Klus na margo svojho neúspechu.

Za tým, že ho nepodporil ani jeden z poslancov vo výbore, vidí politickú dohodu. „Povedali mi, že si to nemám brať osobne,” hovorí Klus.

Podľa poslanca sa Sulík snažil „dlhodobo ovplyvniť viacero europoslancov z výboru pre kontrolu rozpočtu naprieč jednotlivými politickými rodinami“. Klus tvrdí, že sa mu to podarilo.

Na slová českého europoslanca Tomáša Zdechovského, že takýto výsledok je pre Slovensko hanbou, uviedol, že „hanbiť by sa mal Zdechovský” a že majú vraj dobrý vzťah s Richardom Sulíkom. „Treba sa ho spýtať, čo mal za to od Richarda Sulíka sľúbené alebo či to urobil ako nejakú priateľskú službu,” povedal Klus.

Aj napriek výzve prezidentky Zuzany Čaputovej, aby svoju kandidatúru „pre možné reputačné riziká” stiahol, sa jej vzdať nechystá. S premiérom Eduardom Hegerom, ktorý medzičasom uviedol, že „Klus by mal sám vyvodiť dôsledky”, sa o kandidatúre plánuje rozprávať v piatok.

Verí, že „členské štáty vedia najlepšie posúdiť, kto ich má reprezentovať v takej dôležitej inštitúcii, ako je Európsky dvor audítorov”.

https://standard.sk/335615/caputova-poziadala-hegera-aby-kabinet-stiahol-nominaciu-klusa-dosledky-by-mal-vyvodit-sam-reaguje-premier/

(mm)


Ďalšie články