Spojené štáty uvalili sankcie na Lukašenkovo prezidentské lietadlo

Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v rezidencii Bočarov Ručei v čiernomorskom letovisku Soči 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v rezidencii Bočarov Ručei v čiernomorskom letovisku Soči 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na prezidentský špeciál bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, na dvoch hlavných výrobcov automobilov v Bielorusku a členov bieloruskej volebnej komisie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Americké ministerstvo financií najnovšie pridalo na sankčný zoznam Lukašenkovo prezidentské lietadlo typu Boeing 737, ktoré bieloruský líder používa na oficiálne aj súkromné lety doma i v zahraničí.

Sankcie boli uvalené aj na bieloruské firmy BelAZ a MAZ, ktoré patria medzi veľkých producentov osobných a nákladných áut. Podľa ministerstva financií obe tieto spoločnosti zastrašovali, respektíve prepúšťali svojich zamestnancov, „ktorí sa zúčastnili na štrajkoch a pokojných protestoch v období po sfalšovaných prezidentských voľbách z augusta 2020“.

Na sankčný zoznam americkej vlády pribudli aj viacerí novovymenovaní členovia Ústrednej volebnej komisie Bieloruskej republiky, ktorá už na tomto zozname figuruje ako celok.

Sankcie zakazujú americkým fyzickým a právnickým osobám vykonávať obchodné transakcie so subjektmi uvedenými na zozname. Skutočnosť, že sa na čiernej listine ocitol aj Lukašenkov prezidentský špeciál, môže skomplikovať napríklad získavanie náhradných dielcov.

„Spojené štáty pokračujú vo svojich snahách smerujúcich k tomu, aby bola proti Lukašenkovmu režimu vyvodená zodpovednosť za násilie súvisiace so sfalšovanými prezidentskými voľbami z augusta 2020,“ komentoval najnovšie kolo sankcií voči Bielorusku šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

(tasr, min)


Ďalšie články