Čína naďalej upravuje ľudské gény. Vývoj smeruje k supervojakom

China_Conclave270269331661 Príslušníci čínskej Ľudovej oslobodeneckej armády prichádzajú ako delegáti na výročné zasadnutie čínskeho Národného ľudového kongresu v Pekingu 9. marca 2016. FOTO TASR/AP

Čína nemá etické zábrany a disponuje technológiami na vytvorenie biologicky nadradenej rasy.

Bing Su, čínsky genetik pôsobiaci v štátnom zoologickom ústave v Kunmingu, nedávno vložil ľudský gén MCPH1, ktorý rozvíja mozog, do opice. Vďaka tomu by sa inteligencia tohto zvieraťa mohla stať ľudskejšou, než je u nižších primátov. Su v ďalšom svojom experimente vkladá do opíc gén SRGAP2C súvisiaci s ľudskou inteligenciou a gén FOXP2 prepojený s jazykovými schopnosťami.

Vari nikto v Číne nevidel Planétu opíc?

Možno aj videl. Brandon Weichert v článku na webovej stránke American Greatness píše: „Vývoj biotechnológií sa v Číne uberá skutočne morbídnym smerom.“

Vedci v komunistickej spoločnosti s neobmedzenými ambíciami rozvíjajú podivnú vedu. Čo sa stane, ak zmiešate DNA prasaťa a opice? Čínski experimentátori vám už na to vedia odpovedať. Dajú sa vo zvieratách vypestovať orgány podobné ľudským? Áno, aj to už skúsili.

Peking už navyše môže vyvíjať aj „supervojakov“. Riaditeľ Národnej spravodajskej služby John Ratcliffe 3. decembra v článku Čína je bezpečnostná hrozba číslo 1 uverejnenom vo Wall Street Journal napísal: „Podľa informácií amerických spravodajských služieb Čína vykonala pokusy na príslušníkoch Ľudovej oslobodeneckej armády v nádeji, že vyvinie vojakov s biologicky vylepšenými schopnosťami.“

Nie je jasné, ako ďaleko čínski vojenskí vedci zašli. Obhajujú však použitie nástroja na úpravu génov CRISPR na zlepšenie ľudských schopností a Ústredná vojenská komisia Komunistickej strany „podporuje výskum v oblasti zvyšovania ľudskej výkonnosti a biotechnológie ‚nového konceptu‘“.

Ľudová oslobodenecká armáda sa naplno zapojila do úprav ľudských génov. Ako uvádzajú poprední analytici Elsa Kania a Wilson VornDick, existujú „zarážajúce paralely v témach, ktoré opakuje množstvo armádnych odborníkov a vedcov z vplyvných inštitúcií“.

Cieľom všetkých týchto čínskych krokov je získať „biologickú prevahu“. „Peking v ceste za mocou nemá žiadne etické hranice,“ poznamenáva Ratcliffe.

Je zrejmé, že Komunistická strana nemyslí len na vojakov. Práve čínsky vedec je tiež prvým – a zatiaľ jediným –, kto génovo upravil ľudské embryá, ktoré sa potom živé narodili.

He Jiankui počas svojho pôsobenia na Southern University of Science and Technology v Šen-čene použil nástroj CRISPR-Cas9 na odstránenie génu CCR5, aby dvojčatám narodeným koncom roka 2018 dodal imunitu proti HIV, ale zrejme im aj zvýšil inteligenciu. Tento experiment pripomínal eugenický program Tretej ríše na vytvorenie „nadradenej rasy“.

Weichert, ktorý je aj autorom knihy Winning Space, pre Gatestone Institute povedal, že Čína je v procese tvorby „dokonalého komunistu“. „V Číne vládne režim, ktorý verí v možnosť dosiahnutia stavu bezchybne dokonalého ľudstva. Vďaka modernému genetickému a biotechnologickému výskumu majú teraz čínski centrálni plánovači k dispozícii samotný ľudský genóm perfektne použiteľný pre svoju politickú agendu.“

Čínski vedci sa už nachádzajú na ceste „génového dopingu“ na vytvorenie budúcich generácií, ktoré budú inteligentnejšie a inovatívnejšie než tie žijúce v krajinách, ktoré tieto kontroverzné metódy odmietajú prijať. Weichert píše: „To, čoho sme v Číne svedkami, je konvergencia pokrokovej technológie s najmodernejšími biologickými vedami schopná od základov zmeniť všetok život na tejto planéte podľa rozmarných chúťok komunistického režimu.“

Spomínaný vedec He zo Šen-čenu bol po medzinárodnom pobúrení vyvolanom jeho nebezpečným a neetickým výskumom potrestaný a uväznený za „nelegálne vykonávanie úprav na génoch ľudských embryí“. No keďže čínska Komunistická strana má takmer absolútny dohľad nad životmi svojich občanov, v jeho experimentoch ho štát zrejme podporoval.

Vo svojom úsilí nebol ojedinelý. Spravodajský tím magazínu Nature v apríli 2015 uviedol, že čínski vedci zo Sun Yat-sen University v Kantone v rámci iného svetovo prvého experimentu upravili pomocou CRISPR-Cas9 „neživotaschopné“ ľudské embryá. Webová stránka magazínu hovorí: „Čínsky zdroj oboznámený s vývojom v tejto oblasti uviedol, že najmenej štyri skupiny v Číne sa usilujú o úpravu génov ľudských embryí.“

Stíhanie vedca He Pekingom preto vyzerá skôr ako pokus o upokojenie pobúrenia a odvrátenie ďalšieho vyšetrovania čínskych aktivít zo strany medzinárodnej vedeckej komunity.

Bohužiaľ, čínsky pokrok v úprave génov ľudských embryí pre supervojakov presviedča ostatných, že musia robiť to isté. Čoskoro tu napríklad bude „Le Terminator“. Francúzska vláda práve schválila projekt silnejších vojakov. „Treba otvorene povedať, že nie každý má rovnaké škrupule ako my, a na takúto budúcnosť sa musíme pripraviť,“ vyhlásila francúzska ministerka ozbrojených síl Florence Parlyová.

Michael Clarke z Kings College London pre britský bulvárny denník Sun uviedol, že Čína je v súčasnosti motorom biologického súperenia. Ako to nazvala Medzinárodná spoločnosť pre vojenskú etiku, budeme čoskoro mať preteky „homo robocopus“?

Ak k tomu dôjde, nebude na vine iba Čína. Weichert pre Gatestone Institute tento mesiac uviedol: „Na týchto snahách je najviac znepokojujúce to, že Čína získala prístup ku CRISPR a pokročilému genetickému a biotechnologickému výskumu vďaka svojim vzťahom s USA a ďalšími vyspelými západnými krajinami. Americké výskumné laboratóriá, investori v biotechnológiách a vedci sa usilovali o výskum a podnikanie v začínajúcej čínskej biotechnologickej aréne vyslovene preto, lebo etické štandardy pre výskum v tejto citlivej otázke sú také nízke.“

„Stane sa z toho dlhodobá strategická hrozba pre USA, ktorej málokto vo Washingtone, na Wall Street či v Silicon Valley rozumie,“ hovorí Weichert v súvislosti s rýchlym prenikaním biotechnológií do vojenskej oblasti v Číne.

Čínsky režim nedisponuje etikou či mravnosťou, nie je viazaný zákonom a nemá zmysel pre zdržanlivosť. Má však technológie na to, aby mohol založiť úplne nový druh geneticky vylepšeného pochodujúceho človeka.

Gordon G. Chang
Autor je konzervatívny publicista, spisovateľ, spolupracovník Gatestone Institute a člen jeho poradného výboru. Napísal knihu Nadchádzajúci pád Číny.

Pôvodný text: China Is Creating a New Master Race. Uverejnené v spolupráci s Gatestone Institute, preložil Lukáš Obšitník.


Ďalšie články