Posledná šanca na obmedzenie predaja v nedeľu. Rozhodne o tom Smer

Untitled_Artwork 63 (1) Ilustrácia Vlado Palša.

V utorok bude posledná šanca, ako obmedziť predaj v obchodoch v nedeľu. Parlament bude rokovať a zrejme aj hlasovať o novele Zákonníka práce, ktorú predkladá štvorica poslancov Vašečka, Čepček, Hatráková a Lukáč. V provládnej skupine poslancov väčšina na jeho schválenie chýba, rozhodujúce budú hlasy opozície.

Veľa, možno až príliš veľa sa za ostatné týždne zmenilo. Výsledok hlasovania je preto stále neistý.

O zákone sa malo pôvodne rokovať už minulý týždeň, predkladateľ však nechal prepadnúť poradie, takže na program príde až teraz. Podľa kuloárnych správ sa nezdá, že by sa tým vytvoril nejaký významnejší priestor pre rokovania, zároveň však platí, že ak by zákon stratil poradie ešte raz, už by sa o ňom nehlasovalo a do predčasných volieb by k žiadnej zmene nedošlo. Vašečkov zákon je tak posledná možnosť niečo zmeniť. A to zrejme na dlhšie obdobie, než sa na prvý pohľad zdá, pretože ak by vznikla vláda s účasťou SaS a Progresívneho Slovenska, prípadne Hegerovej strany, k žiadnej zmene určite nepríde. Druhým dôvodom je aj vývoj medzi poslancami Hlasu, v druhom rade aj Smeru.

Nielen v predloženom zákone, ale aj v klíme v snemovni totiž došlo k výraznejším posunom. A to dvomi smermi.

Novela zákona nezatvára obchody úplne. Okrem troch nedieľ pred Vianocami, poslednej nedele pred začiatkom školského roka, umožňuje zákon obchody otvoriť aj malým prevádzkam a živnostníkom. „Nejde o obmedzovanie predaja ako takého, naša novela zakazuje nariadiť alebo dohodnúť prácu so zamestnancom. Ak je niekto živnostník a nikoho nezamestnáva, má len svoj malý obchodík, ten bude môcť mať otvorené,“ opisuje obsah novely poslanec Richard Vašečka (KÚ/OĽaNO). „Navyše, zákon pozná a vymenúva aj výnimky, ako sú čerpacie stanice, lekárne či predaj kvetov.“

Výraznejšie sú zmeny nálad v poslaneckom zbore, zvlášť to platí pre poslancov Pellegriniho Hlasu a v klube Smeru.

Koľko hlasov je za

Oslovili sme niekoľkých poslancov, aby sme zistili, akú šancu má Vašečkova novela tentokrát.

„Šance sú vyššie ako na poslednej schôdzi, zákon sme upravili, šance preto vidím vyššie ako doteraz,“ hovorí na otázku hlavný predkladateľ Richard Vašečka. O zákone sa totiž malo rokovať už na predchádzajúcej schôdzi, Smer však vtedy Vašečkovi odkázal, že ak chce okrem obmedzenia nedeľného predaja súčasne otvárať obchody na SNP a ďalšie sviatky, tak ho nepodporia. Preto zákon stiahol a zajtra sa už bude hlasovať o pozmenenej novele, kde sa štátne sviatky neriešia vôbec.

Najdôležitejšia otázka znie, či to Smer podporí teraz. Kým sa k tomu dostaneme, najskôr spočítajme očakávané hlasy v provládnej časti parlamentu.

Odpovedá poslanec Vašečka: „Najdôležitejším partnerom bol pre mňa minister Milan Krajniak, keďže ide o novelu Zákonníka práce. Ten novelu podporuje a dohodli sme sa, že ak prejde do druhého čítania, tak ho zaradí do skráteného medzirezortného pripomienkového konania, ktoré je určené pre poslanecké návrhy, aby zákon mohli ľudia alebo inštitúcie, ktorých sa to dotýka ešte pripomienkovať, a my aby sme to mohli ešte zapracovať do pozmeňujúcich návrhov v druhom čítaní,“ hovorí pre Štandard Vašečka.  

Znamená to ale, že zákon podporia aj poslanci klubu Sme rodina?

V jeho hlase už cítiť trochu neistotu, keďže poslanci Kollárovej strany nehlasovali jednotne ani v minulosti, zákon aj teraz podporuje menšina z nich. Spolupredkladateľom je aj Jozef Lukáč, ktorý je členom Sme rodina, Vašečka sa preto spolieha, že Lukáč a Krajniak dokážu presvedčiť čo najviac poslancov svojho klubu. Zázraky však čakať nemožno, poslanci majú pri hlasovaní voľnú ruku.

Najväčšiu podporu by mal mať zákon v klube strany Igora Matoviča. Ten je však menší, než býval, spolu ho dnes tvorí 37 poslancov. „V klube OĽaNO nezazneli žiadne výhrady, čo znamená, že poslanci sú za to pripravení hlasovať,“ reaguje Vašečka.

Aj tu je však možné, že obmedzenie nedeľného predaja nepodporia všetci: „Niektorí kolegovia majú ešte otázky, ktoré vychádzajú z toho, že médiá tento zákon predstavujú ako nejakú hrozbu. Na všetky tieto otázky ešte budeme reagovať,“ hovorí Richard Vašečka, pričom zatiaľ má platiť, že „klub OĽaNO návrh podporuje“.

Hegerovi a Budajovi Demokrati (v parlamente Občiansko-demokratická platforma) zákon nepodporia, rovnako ani SaS. Z poslancov Za ľudí by mohol získať jeden hlas. Dokopy by tak z vládnych ľavíc mohlo zákon podporiť okolo 40 poslancov. Ak má teda zákon prejsť, musí ho podporiť opozícia.

Opozícia taktizuje

A tu sa udiali najväčšie zmeny a posuny.

Prekvapivý je vývoj Hlasu. V minulosti obmedzenie nedeľného predaja podporili aj Peter Pellegrini, Erik Tomáš či Richard Raši, teraz sa to – podľa kuloárov – už opakovať nebude. Hlas sa pred voľbami zbližuje s liberálnymi opozičnými stranami rýchlejšie, než by sa bolo zdalo, platí to zjavne aj pri sociálnej otázke.

Zákon, naopak, podporí trojica Tomáš Taraba a otec a syn Kuffovci, očakávať sa dajú aj hlasy prítomných poslancov Republiky a kotlebovcov. To by spolu mohlo byť asi 15 hlasov.

Spolu s vládnymi hlasmi sme tak na úrovni 55 hlasov.

Kľúčovú rolu preto zohrá Smer.

Niekoľko hlasov zo Smeru možno považovať za istých, rádovo ide však o jednotky – v zásade ide o kresťanov z klubu. Treba povedať, že zákon môže prejsť aj bez hlasov Smeru, a to pri zníženom kvóre. To môžu pomôcť znížiť aj poslanci Sme rodina, možno aj niektorí poslanci Hlasu, ktorí by inak radi za novelu zdvihli ruku, a, samozrejme, poslanci Smeru. V takom prípade bude potrebné zvládnuť taktiku pri hlasovaní, aby sedeli počty. Na konci volebného obdobia by to už nemal byť problém.

Vašečka s trojicou predkladateľov verí, že Smer sa rozhodne zákon podporiť výraznejšie: „Keďže sme vyšli v ústrety ich námietkam, veríme, že by to poslanecký klub Smeru mohol podporiť. Verím, že tak urobia, keďže doteraz takúto zmenu podporovali.“

Žiadne špeciálne rokovania so Smerom sa však nekonali: „Rokovali sme s nimi aj priamo v rozprave, keďže sme vypočuli ich pripomienky, ktoré zazneli, a vyšli im v ústrety. Rokoval som aj s podpredsedom Jurajom Blanárom, ktorý sa k téme verejne vyjadroval. V prvom rade je to otázka sociálna, ide napokon o Zákonník práce a zamestnávanie v nedeľu. Verím, že ak budú konzistentní, tak to ako celý klub podporia, nielen nejakí konzervatívni poslanci.“

Keď zisťujeme nálady v prostredí Smeru, cítiť istý posun. Pokiaľ ide o zbytočný konflikt s otváraním obchodov na sviatok SNP či 1. mája, to je už zažehnané. „Nejde o to, ani o osobu poslanca Vašečku,“ hovorí jeden z poslancov. Tam teda problém nie je.“

„Ešte k tomu bude sedieť klub,“ reagoval cez víkend jeden nemenovaný poslanec. „Škoda, že poslanci OĽaNO aj s pánom Vašečkom túto zmenu nepodporili, keď sa hlasovalo o zákone, ktorý predkladali poslanci Podmanický, Čepček a Kuffa mladší,“ hovorí iný poslanec. Išlo o hlasovanie v októbri 2021, pred asi jeden a pol rokom, za zákon vtedy hlasovalo 18 z 26 poslancov Smeru, spolu však získal iba 42 hlasov, ani jeden z nich nebol z klubu OĽaNO.

Celé to však možno aj otočiť: Ak to pred vyše rokom nevadilo poslancom Smeru, prečo by nemohli ruku zdvihnúť teraz? Najmä ak Smer v predčasných voľbách mieri aj na sklamaných kresťanských voličov, ktorým prekáža politika vládnych strán voči vojne na Ukrajine a pre ktorých je nedeľa viac ako len sociálna téma.

Téma však prekračuje konfesné voličské kmene. Ako pripomína Dôvodová správa, obmedzenie predaja v nedeľu má na svojej strane vysokú podporu vo verejnosti, v prieskume verejnej mienky ho podporilo až 80 percent Slovákov (59 percent opýtaných súhlasilo jednoznačne, 21 percent skôr), v prípade zamestnancov maloobchodných predajní dokonca až 88 percent opýtaných. Prieskum sa konal v časoch čínskeho vírusu a ľudí sa pýtal, či by opatrenia z tej doby mali zostať aj po skončení lockdownu.

Aj na váhaní Smeru vidieť, že je to už lanský sneh. Medzi poslancami Ficovej strany cítiť isté váhanie, rozhodujúce slovo by malo padnúť na klube. Poslanci naznačujú, že Smer by rád našiel tretiu cestu: Nie úplný zákaz, ale zavedenie princípu výhrady vo svedomí, aby ľudia, ktorí nechcú v nedeľu pracovať, do toho neboli nútení.

Problém je, že namiesto jednoduchého riešenia, by sa tým zaviedol zbytočný chaos. A aj keby takéto opatrenie malo vysokú právnu ochranu, aj tak sa bude dať obchádzať. Predavačky v obchodoch nie sú v takom postavení ako lekári, stačí im položiť otázku, či si takú výhradu uplatnia, napríklad pomimo konkurzu na voľné miesto, a je po právnej ochrane. Výhrada vo svedomí tu pôsobí neprakticky, až nepatrične.

Zdá sa však, že ak sa v Smere dohodnú, že niečo ako výhrada vo svedomí je schodná, zákon podporia do druhého čítania ako klub. Ak nie, zákon podporia iba niektorí jednotlivci. To prvé by znamenalo oslabenie zákona v druhom čítaní, to druhé robí hlasovanie do poslednej chvíle neistým. Tretia šanca je rokovať do poslednej chvíle.

Deň pred hlasovaním to celé začína pôsobiť neisto. Chýba niekto, kto by náladu otočil: Budúci parlament bude k tejto téme zjavne nepriateľskejší, Vašečkov zákon tak vyzerá ako posledná šanca.   

To, že zákon o nedeli doteraz neprešiel, je v podstate ťažko pochopiteľná vec. V parlamente naň bola viackrát väčšina, ani raz sa ju však nepodarilo dať dokopy. Popol majú na hlave všetci. Za zmenu je väčšina obyvateľov, aj väčšina zamestnancov pracujúcich v obchodoch. Proti stoja hlasní liberálni politici a ešte hlasnejšie liberálne médiá. Ankety, ktoré ponúkajú, ani náhodou nezodpovedajú stavu verejnej mienky. Za novelu hovoria aj doplnkové a inokedy tak zdôrazňované argumenty, ako šetrenie energií, diskriminácia žien a podobne. Keď ide o hodinu Zeme, počuť ich odvšadiaľ, ale keď ide o systémové opatrenie, také bežné v mnohých štátoch EÚ, tak sa ignoruje.

Na konci tak rozhodne tá najobyčajnejšia vec, odvaha poslancov postaviť sa mediálnemu tlaku. Uvidíme, či sú toho schopní aj v Smere.


Ďalšie články