Klamstvo, plytvanie a hádky: Ako sa správajú americkí žoldnieri na Ukrajine

Axel Vilhelmsen, right, trains Ukrainian soldiers when he was a member of the Mozart Group, now disbanded after one of its two founders, both former U.S. Marines, sued the other, alleging theft and harrassment, in the Donbas region of Ukraine, July 23, 2022. (Laura Boushnak/The New York Times) Axel Vilhelmsen minulý rok cvičil ukrajinských vojakov v skupine Mozart, ktorú dvaja bývalí príslušníci námornej pechoty založili na pomoc Ukrajine. Rozpustila sa po tom, ako jeden zo zakladateľov zažaloval druhého a ho obvinilho z krádeže a obťažovania. Foto: Laura Boushnak/New York Times

Na ukrajinskom fronte pôsobia ľudia, ktorých by v prípade vojny vedenej Spojenými štátmi nepustili ani do blízkosti bojiska. Práve títo ľudia tu však majú voľný prístup k americkým zbraniam, niektorí z nich bojujú medzi sebou a inými spôsobmi podkopávajú vojnové úsilie. Exkluzívna reportáž New York Times z prostredia amerických dobrovoľníkov na Ukrajine.

Na Ukrajinu sa ich hrnuli tisíce, mnohí z nich boli Američania, ktorí sľubovali, že prinesú vojenské skúsenosti, peniaze alebo zásoby na bojisko spravodlivej vojny. Ich odhodlanie oslavovali domáce noviny a darcovia ich podporovali miliónmi dolárov.

Teraz, po roku bojov, mnohé z týchto domácich skupín dobrovoľníkov bojujú sami so sebou a podkopávajú vojnové úsilie. Niektorí z nich premrhali peniaze alebo falšovali vojenské skúsenosti. Iní sa maskovali charitou a zároveň sa snažili profitovať z vojny, ako ukazujú záznamy.

Jeden vyslúžilý podplukovník námornej pechoty z Virgínie je v centre pozornosti amerického federálneho vyšetrovania potenciálne nezákonného vývozu vojenskej technológie. Bývalý armádny vojak prišiel na Ukrajinu len preto, aby sa stal zradcom a prebehol do Ruska. Muž z Connecticutu, ktorý klamal o svojej vojenskej službe, zverejňoval na internete aktuálne informácie z bojiska – vrátane svojej presnej polohy – a chválil sa svojím ľahkým prístupom k americkým zbraniam. Bývalý stavebný robotník pripravuje plán, ako pomocou falošných pasov prepašovať bojovníkov z Pakistanu a Iránu.

A v jednom z najkurióznejších spletencov sa jedna z najväčších dobrovoľníckych skupín zaplietla do boja o moc a doň sa zapojil muž z Ohia, ktorý klamal, že bol príslušníkom americkej námornej pechoty a zároveň asistentom manažéra v reštaurácii LongHorn Steakhouse. Spor sa týka aj niekoľko rokov starého incidentu v austrálskej televíznej reality šou.

Takéto postavy majú svoje miesto pri obrane Ukrajiny, pretože Spojené štáty zaujali postoj s určitým dištancom: Bidenova administratíva posiela zbrane a peniaze, ale už nie profesionálne jednotky. To znamená, že na ukrajinskom fronte pôsobia ľudia, ktorí by sa v prípade vojny vedenej Spojenými štátmi nemohli ani priblížiť k bojisku – navyše často s nekontrolovaným prístupom k zbraniam a vojenskému vybaveniu.

Mnohí z dobrovoľníkov, ktorí sa ponáhľali na Ukrajinu, to robili nezištne a konali hrdinsky. Niektorí z nich prišli o život. Cudzinci zachraňovali civilistov, pomáhali zraneným a zúrivo bojovali po boku Ukrajincov. Iní vyzbierali peniaze na dôležité zásoby.

V najväčšej pozemnej vojne v Európe od roku 1945 však prístup „urob si sám“ nerozlišuje medzi vycvičenými dobrovoľníkmi a tými, ktorým chýbajú zručnosti alebo disciplína na účinnú pomoc.

Členovia skúsenej jednotky, ktorá zahŕňala dobrovoľníkov zo Spojených štátov, Kanady, Spojeného kráľovstva a Austrálie, v decembri v Bachmute. Cudzinci zachraňovali civilistov, pomáhali zraneným, vyzbieravali peniaze a bojovali po boku Ukrajincov. Foto: Tyler Hicks/New York Times

Denník New York Times preskúmal viac ako 100 strán dokumentov priamo z dobrovoľníckych skupín a urobil rozhovory s viac ako 30 dobrovoľníkmi, bojovníkmi, obstarávateľmi finančných prostriedkov, darcami a americkými aj ukrajinskými predstaviteľmi. Niektorí z nich hovorili pod podmienkou anonymity, aby mohli vypovedať o citlivých informáciách.

Rozhovory a výskum odhalili sériu podvodov, chýb a rozporov, čo brzdili dobrovoľnícku akciu, ktorá sa začala po invázii Ruska v plnom rozsahu vo februári 2022, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na pomoc: „Každý priateľ Ukrajiny, ktorý sa chce pripojiť k Ukrajine pri obrane našej vlasti, nech príde,“ povedal. „Dáme vám zbrane.“

Na výzvu odpovedali tisíce ľudí. Niektorí sa pridali k vojenským skupinám, ako je Medzinárodná légia, ktorú Ukrajina vytvorila pre zahraničných bojovníkov. Iní sa ujali úloh v oblasti podpory alebo získavania finančných prostriedkov. Keďže Kyjev, hlavné mesto Ukrajiny, čelil útoku, bolo málo času na preverovanie prichádzajúcich. Ľudia s problematickou minulosťou, vrátane pochybných alebo vymyslených vojenských záznamov, sa tak uchytili v légii a v sústave ďalších dobrovoľníckych skupín.

Keď sa ukrajinskej armády pýtali na tieto problémy, nevyjadrila sa ku konkrétnym záležitostiam, ale uviedla, že je v strehu, pretože ruskí agenti sa pravidelne pokúšajú infiltrovať do dobrovoľníckych skupín. „Takéto prípady sme vyšetrovali a odovzdali sme ich orgánom činným v trestnom konaní,“ povedal Andrij Černiak, zástupca ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Milión lží

Jedným z najznámejších Američanov na bojisku je James Vasquez. Niekoľko dní po invázii Vasquez, dodávateľ domácich rekonštrukčných prác z Connecticutu, oznámil, že odchádza na Ukrajinu. Miestne noviny priniesli príbeh bývalého štábneho seržanta americkej armády, ktorý zanechal svoju prácu a rodinu a na frontovú líniu si vzal pušku a batoh.

Odvtedy zverejňoval videá z bojiska na internete a minimálne raz odvysielal presnú polohu svojej jednotky všetkým vrátane nepriateľskej strany. Svoj príbeh využil na získavanie darov. „Bol som v Kuvajte počas Púštnej búrky a po 11. septembri som bol v Iraku,“ vyhlásil pán Vasquez vo videu na získavanie finančných prostriedkov. Dodal: „Toto je niečo úplne iné.“

Vasquez v skutočnosti nikdy nebol nasadený v Kuvajte, Iraku ani nikde inde, uviedla hovorkyňa Pentagónu. Špecializoval sa na pohonné látky a opravy elektrických zariadení. A z armádnej zálohy neodišiel ako seržant, ako tvrdil, ale ako slobodník prvej triedy, čo je jedna z najnižších hodností v armáde.

Napriek tomu mal Vasquez ľahký prístup k zbraniam vrátane amerických pušiek. Odkiaľ pochádzali? „Nie som si celkom istý,“ povedal pán Vasquez v textovej správe. Dodal, že pušky boli „úplne nové, vybalené z krabice a máme ich veľa“. Na Twitteri napísal, že počas pobytu na Ukrajine by sa nemal obávať medzinárodných vojnových pravidiel.

Bojoval po boku Da Vinciho vlkov, ukrajinského krajne pravicového práporu, až do minulého týždňa, keď sa ho denník New York Times opýtal na jeho nepravdivé tvrdenia o vojenskej službe. Okamžite deaktivoval svoj účet na Twitteri a uviedol, že možno opustí Ukrajinu, pretože úrady zistili, že bojuje bez požadovanej vojenskej zmluvy.

Vasquez vyhlásil, že svoje vojenské záznamy skresľoval celé desaťročia. Priznal, že ho vyhodili z armády, ale nechcel verejne hovoriť o dôvodoch. „Musel som povedať milión klamstiev, aby som sa dostal ďalej,“ povedal Vasquez v rozhovore. „Neuvedomoval som si, že to dôjde až tak ďaleko.“

Verejné hádky

Medzinárodná légia, ktorú narýchlo vytvorila ukrajinská vláda, strávila na začiatku vojny preverovaním minulosti každého dobrovoľníka 10 minút alebo ešte menej, povedal jeden z predstaviteľov légie. Takže poľský utečenec, ktorý bol na Ukrajine uväznený za priestupky súvisiace so zbraňami, získal pozíciu veliteľa jednotiek. Vojaci pre online časopis The Kyiv Independent uviedli, že spreneveril zásoby, obťažoval ženy a vyhrážal sa svojim vojakom.

Ukrajinskí predstavitelia sa spočiatku chválili 20 000 potenciálnymi dobrovoľníkmi z légie, ale v skutočnosti sa ich prihlásilo oveľa menej. V súčasnosti je v organizácii približne 1 500 členov, tvrdia ľudia oboznámení s činnosťou légie.

Niektorí z nich sú skúsení bojovníci a pracujú ako súčasť Obrannej rozviedky Ukrajiny. Vyskytli sa však aj problémy na vysokej úrovni. Bývalý vojak prvej triedy John McIntyre bol z légie vylúčený pre zlé správanie. McIntyre prebehol do Ruska a nedávno vystúpil v štátnej televízii, ktorá uviedla, že poskytoval vojenské spravodajstvo Moskve.

Interné dokumenty ukazujú, že légia má problémy. Nábor nových členov stagnuje. Washingtonská organizácia Counter Extremism Project v marci napísala, že v légii a pridružených skupinách „naďalej pôsobia osoby, ktoré sú všeobecne považované za nespôsobilé vykonávať svoje povinnosti“.

Malcolm Nance, bývalý kryptológ námorníctva a komentátor MSNBC, prišiel na Ukrajinu minulý rok a vypracoval plán, ako vniesť do légie poriadok a disciplínu. Namiesto toho sa zaplietol do chaosu.

Malcolm Nance v západoukrajinskom meste Ľvov v minulom roku. Je odborník na boj proti terorizmu a bývalý analytik televízie MSNBC, pridal sa k ukrajinskej légii zahraničných bojovníkov. Foto: Finbarr O’Reilly/New York Times

Nance, ktorého televízne vystúpenia z neho urobili jedného z najviditeľnejších Američanov podporujúcich Ukrajinu, bol skúseným vojenským operatívcom. Pre organizáciu vypracoval etický kódex a podľa všetkého jej daroval vybavenie.

Dnes je Nance zapletený do chaotického neefektívneho boja o moc. Ten sa často odohráva na Twitteri, kde sa Nance vysmieva jednému bývalému spojencovi, že je „tučný“ a spolupracuje s „potvrdeným podvodníkom“.

Obvinil proukrajinskú skupinu na získavanie finančných prostriedkov z podvodu, pričom neposkytol žiadne dôkazy. Po hádke s dvoma správcami légie Nance napísal „kontrarozviedkovú“ správu, v ktorej sa snažil dosiahnuť ich prepustenie. Ústredným bodom tejto správy je obvinenie, že jedna z predstaviteliek légie, Emese Abigail Fayková, sa podvodne pokúsila kúpiť dom v austrálskej televíznej reality šou za peniaze, ktoré nemala. Označil ju za „potenciálnu ruskú špiónku“, pričom neponúkol žiadne dôkazy. Fayková obvinenia poprela a naďalej zostáva v légii.

Nance uviedol, že keď sa u neho ako člena légie so skúsenosťami z rozviedky objavili obavy, „cítil povinnosť nahlásiť to ukrajinskej kontrarozviedke“.

Podstatou sporu je otázka, o kom možno hodnoverne povedať, že bude hovoriť v mene légie a získavať pre ňu peniaze.

Nance opustil Ukrajinu, ale pokračuje v zhromažďovaní finančných prostriedkov s novou skupinou spojencov. Jeden z nej, Ben Lackey, je bývalý člen légie. Svojim kolegom dobrovoľníkom povedal, že kedysi bol príslušníkom námornej pechoty, a na LinkedIn napísal, že naposledy pracoval ako asistent manažéra v reštaurácii LongHorn Steakhouse. V skutočnosti podľa Pentagónu nemal žiadne vojenské skúsenosti (a podľa reštaurácie pracoval ako čašník).

V rozhovore Lackey uviedol, že klamal o tom, že bol americkým námorníkom, aby mohol vstúpiť do légie.

Keďže rast légie sa zastavil, Ryan Routh, bývalý stavebný robotník z Greensboro v štáte New York, hľadá regrútov medzi afganskými vojakmi, ktorí utiekli pred Talibanom. Routh, ktorý minulý rok strávil niekoľko mesiacov na Ukrajine, povedal, že ich plánuje presunúť, v niektorých prípadoch nelegálne, z Pakistanu a Iránu na Ukrajinu. Povedal, že záujem prejavili desiatky ľudí.

„Pravdepodobne môžeme kúpiť niektoré pasy cez Pakistan, keďže je to taká skorumpovaná krajina,“ povedal v rozhovore z Washingtonu.

Nie je jasné, či sa mu to podarilo, ale jeden bývalý afganský vojak povedal, že ho kontaktovali a že má záujem bojovať, ak to znamená opustiť Irán, kde žije nelegálne.

Nesprávne smerované dary

Grady Williams, 65-ročný inžinier na dôchodku bez vojenských skúseností a s odsúdením za metamfetamín z roku 2019, bol dobrovoľným sprievodcom na ranči Ronalda Reagana v Santa Barbare, keď počul prosbu pána Zelenského o dobrovoľníkov.

„Strieľal som z pušiek od svojich 13 rokov,“ povedal v rozhovore. „Nemal som žiadny dôvod povedať si: ‚Nie, nemal by som ísť‘.“

Povedal, že letel do Poľska, stopom sa dostal na Ukrajinu a vlakom do Kyjeva. Narazil na dvoch Američanov vo vojenskom výstroji. „Povedali: ‚Kamoš, poď s nami,'“ povedal.

Dobrovoľníci odviedli pána Williamsa na základňu blízko frontu a dali mu zbraň. O niekoľko dní neskôr povedal, že ho takmer vyhodilo do vzduchu, keď bojoval po boku ukrajinských vojakov zo zákopu neďaleko Buče. Do týždňa si armáda uvedomila, že sa nezaregistroval na boj, a poslala ho späť do Kyjeva.

Odtiaľ sa vydal okľukou, ktorá sa skončila zbieraním peňazí pre dobrovoľníkov z Gruzínska. Vyzbieral približne 16 000 dolárov, pričom darcom povedal, že za ich peniaze sa kúpia elektrické motocykle pre bojovníkov. Gruzínci ho však vyhodili po tom, ako sa dostal do konfliktu s iným dobrovoľníkom. Povedal, že približne 6 900 dolárov z príspevkov minul na zálohy na motorky a zvyšok na cestovné a iné výdavky.

Grady Williams vo svojej garáži v kalifornskej Santa Barbare minulý mesiac. „Strieľal som z pušiek od svojich 13 rokov,“ povedal o svojom rozhodnutí ísť na Ukrajinu. „Nemal som žiadny dôvod povedaťsi: ‚Nie, nemal by som ísť‘.“ Foto: David Butow/New York Times

Odvtedy sa spojil s novou skupinou, ktorá mu podľa jeho slov sľúbila velenie motocyklovej jednotke, ak vyzbiera dostatok peňazí. Preto sa tento mesiac presťahoval do Odesy na Ukrajine, ako povedal, a očakáva, že čoskoro dodá jeden motocykel.

Príklady premrhaných peňazí v rukách ľudí s dobrými úmyslami sú bežné. Skupina Mriya Aid, ktorú vedie kanadský podplukovník v aktívnej službe, minula približne 100 000 dolárov od darcov za špičkové americké prístroje na nočné videnie. Nakoniec to boli menej účinné čínske modely, ako vyplýva z interných dokumentov.

„Mali sme problém s nočným videním,“ povedal Ľubomír Čaburský, dobrovoľník vo vedení skupiny Mriya Aid. Podľa jeho slov však nákup predstavoval len 2 percentá pomoci, ktorú skupina poskytla.

Začiatkom tohto roka sa skupina Mozart, ktorú založili dvaja bývalí príslušníci námornej pechoty na pomoc Ukrajine, rozpadla po tom, ako jeden z nich zažaloval druhého, pričom ho obvinil z krádeže a obťažovania.

Chýbajúca dokumentácia

Na jar minulého roka dobrovoľnícka skupina s názvom Ripleyho hrdinovia uviedla, že na nočné videnie a termovíziu vynaložila približne 63 000 dolárov. Na niektoré z týchto zariadení sa vzťahovali americké vývozné obmedzenia, pretože v nesprávnych rukách by mohli poskytnúť nepriateľom výhodu na bojisku.

Dobrovoľníci z frontovej línie uviedli, že skupina Ripleyho hrdinovia dodala vybavenie na Ukrajinu bez požadovanej dokumentácie, v ktorej by boli uvedení skutoční kupujúci a príjemcovia. Americkí predstavitelia uviedli že, federálne orgány začali tieto dodávky nedávno vyšetrovať

Zakladateľ skupiny, americký príslušník námornej pechoty vo výslužbe, podplukovník Hunter Ripley Rawlings IV., na svoju obranu poskytol denníku New York Times dokumenty o obchode. Z týchto záznamov však vyplýva, že tak ako uviedli dobrovoľníci, ako kupujúci nebola ministerstvu zahraničných vecí oznámená skupina Ripleyho hrdinovia.

Skupina Ripleyho hrdinovia tvrdí, že získala vyše milióna dolárov, časť z nich vďaka bývalému dodávateľovi z Connecticutu, Vasquezovi, ktorý tvrdil, že je hlavným stratégom skupiny, a propagoval skupinu Ripleyho hrdinovia pred svojím online publikom.

Ripleyho hrdinovia minulý rok vynaložili približne 25 000 dolárov na diaľkovo ovládané prieskumné autá, ktoré však nikdy nedorazili, ako ukazujú záznamy o preprave. Plukovník Rawlings uviedol, že poľské úrady ich zadržali z právnych dôvodov.

Podplukovník Rawlings vyhlásil, že jeho skupina čaká na americký neziskový štatút. Denníku New York Times ani darcom, ktorí o to požiadali, však nezverejnil svoje výdavky ani nepodal dôkaz o podaní žiadosti o neziskovú organizáciu. Nie je teda jasné, kam peniaze smerujú. „Veril som týmto ľuďom,“ povedal Shaun Stants, ktorý povedal, že v októbri zorganizoval zbierku v Pittsburghu, ale nikdy mu neukázali finančné záznamy, o ktoré žiadal. „A oni ma mali za blázna.“

Firemné záznamy v Poľsku a Spojených štátoch ukazujú, že podplukovník Rawlings založil aj ziskovú spoločnosť s názvom Iron Forge. V rozhovore povedal, že očakával, že jeho nezisková organizácia a iní budú Iron Forge platiť za dopravu, čo znamená, že peniaze darcov budú použité na financovanie jeho súkromného podniku. Tvrdil však, že žiadny konflikt záujmov neexistuje, pretože Iron Forge nakoniec pošle peniaze späť neziskovým organizáciám. Na podrobnostiach sa podľa neho pracuje.

V dňoch po tom, ako denník New York Times oslovil pána Vasqueza a ďalších, členovia rozhádaných skupín – Ripleyho hrdinovia, Légia, disidentskí členovia Légie a ďalší – vystupňovali svoj spor. Navzájom sa obviňovali zo sprenevery finančných prostriedkov a klamstiev v dokladoch ohľadom ich kvalifikácie, skúseností a zásluh.

Po tom, čo sa bývalý spojenec obrátil proti pánovi Vasquezovi, sa ho Nance zastal:

„James NEBOL podvodník, bol utrápený,“ uviedol Nance na Twitteri. „Urobil veľa pre Ukrajinu, ale má pred sebou výzvy, ktorým musí čeliť.“

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Ďalšie články