Ústavný súd odmietol sťažnosť Dušana Kováčika proti rozsudku NS SR

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022. Foto: TASR/Ján Krošlák Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022. Foto: Ján Krošlák/TASR

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neuspel s ústavnou sťažnosťou proti rozsudku Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý ho poslal na osem rokov do väzenia za prijatie úplatku a vynášanie informácií zo spisov. Ústavný súd (ÚS) SR jeho sťažnosť odmietol, pričom návrhu na odklad vykonateľnosti nevyhovel.

O sťažnosti rozhodol prvý senát ÚS pod vedením predsedníčky Jany Baricovej na neverejnom zasadnutí 23. marca.

Kováčik podal sťažnosť proti postupu a rozsudku NS SR z 24. mája 2022 a proti postupu a rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 20. septembra 2021. NS mu určil okrem nepodmienečného trestu aj peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Uznal ho pritom za vinného, že zobral úplatok 50-tisíc eur za intervenciu v prípade prepustenia z väzby Ľubomíra Kudličku, označovaného za bosa skupiny takáčovcov. ŠTS predtým Kováčika neprávoplatne odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.

(tasr)


Ďalšie články