Husté sneženie a neupravené cesty komplikujú dopravu. Silný vietor na strednom Slovensku spôsobil výpadky elektriny

337989782_3532500787031705_3237854014606901375_n Spadnutý strom po veternej smršti v Košiciach. Foto: Hasiči Košice/FB

Silný vietor na horách spôsobil na strednom Slovensku zvýšený počet výpadkov elektriny. Na území Žilinského a Banskobystrického kraja je momentálne bez prúdu približne 3500 odberných miest. TASR o tom v utorok informoval Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). Silný vietor vyčíňal aj v Košiciach. Hasiči tam zasahovali 112-krát, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

Silný vietor fúkal na východe Slovenska najmä večer a v noci na utorok. „Hasiči zasahovali predovšetkým pri popadaných stromoch, ktoré blokovali miestne komunikácie, ako aj pri naklonených a nalomených stromoch, kde hrozilo poškodenie vozidiel a budov. Zasahovalo sa aj v súvislosti s poškodenými strechami a uvoľnenými strešnými krytinami, ktoré ohrozovali okolie,“ spresnila Libová.

Najviac, a to 37 výjazdov, evidovali priamo v Košiciach. Nasledovali okresy Michalovce (31), Košice – okolie (23), Trebišov (10), Spišská Nová Ves (7). „Celkovo zasahovalo 98 hasičov s použitím 34 kusov hasičskej techniky,“ dodala.

Hasiči v Prešovskom kraji mali v súvislosti so silným vetrom od pondelka do utorkového rána celkovo 26 výjazdov. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová.

Ako povedala, hasiči najčastejšie odstraňovali popadané stromy z cestných komunikácií a v niekoľkých prípadoch pomáhali aj pri zabezpečení strnutých a poškodených striech. Celkom zasahovalo 77 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 26 kusov hasičskej techniky.

Smršť poškodila aj známy historický vozeň

Silný vietor v pondelok okrem iného poškodil aj strechu historického vozňa Detskej železnice Košice. Občianske združenie o tom informuje na sociálnej sieti. Verí, že vozeň opraví a otvorenie sezóny naplánované na 15. apríla nebude ohrozené.

„Poryvom silného vetra v Čermeli padol za obeť jeden z obľúbených letných historických vozňov. Skorodované klince, ktoré držali plechový plášť strechy, povolili a spolu s plechom vytrhali aj časť podhľadovej výdrevy,“ uvádza. Pripomína, že opravu plechových odkvapov na letných vozňoch mali naplánovanú o pár dní. „Vietor nás predbehol a vozeň ‚predpripravil‘ na kompletnú rekonštrukciu strechy,“ dodáva.

Zároveň pripomína, že Košická detská historická železnica doposiaľ nedisponuje prestrešeným depom a viac ako storočné vozne, ktoré sú zapísané v zozname hnuteľných pamiatok, sú tak celoročne vystavené poveternostným podmienkam, čo spôsobuje ich devastáciu.

Na strednom Slovensku hlásia aj výpadky elektriny

„Najviac zasiahnuté sú vyššie položené lokality v horskom prostredí, kde na vzdušné vedenia vysokého napätia popadali stromy a konáre. Dôvodom je silný vietor, ktorý fúka už od pondelka (27. 3.). Popadané stromy spôsobili poruchy na 20 vývodoch vysokého napätia (22 kV) a vyradili z prevádzky viac ako sto trafostaníc. SSD rieši aktuálne aj jednu poruchu na úrovni veľmi vysokého napätia (110 kV) a približne 50 porúch na úrovni nízkeho napätia (400 V),“ konštatoval Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie SSD.

Výpadky elektriny trápia najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica. „Pracovníci údržby zo SSD sú od pondelk v teréne a snažia sa čo najskôr obnoviť dodávku elektriny. V niektorých prípadoch dokážu prezásobiť odberateľov z iných vetiev, ostatní musia počkať až do odstránenia poruchy,“ dodal Gejdoš.

Rýchlosť opätovného spustenia jednotlivých vedení bude závisieť najmä od poveternostných podmienok, dostupnosti poškodeného miesta a rozsahu poškodenia. Vo väčšine prípadov by mohli mať obyvatelia opäť elektrinu v priebehu niekoľkých hodín.

Nepriaznivé počasie dáva zabrať aj vodičom na cestách

Husté sneženie a neupravené cesty komplikujú dopravu na viacerých miestach Slovenska. Počasie spôsobuje problémy na severnej diaľnici D1, v Banskej Štiavnici či na horských priechodoch. Upozorňuje na to Zelená vlna RTVS.

Husté sneženie a neupravené cesty hlásia vodiči na D1 v úseku medzi Liptovským Hrádkom a Východnou. Neupravené a ťažko prejazdné sú pre sneženie aj cesty v Banskej Štiavnici. Počasie dopravu komplikuje i na horskom priechode Šturec, v stúpaní z Banskej Bystrice skončilo jedno auto v priekope. Na výjazde z Handlovej v smere do Žiaru nad Hronom sa skrížili dva kamióny a úsek je v oboch smeroch neprejazdný.

Na trase Hniezdne – Červený Kláštor sa skrížilo niekoľko kamiónov. Cesty sú podľa vodičov neupravené. Zasnežené a neupravené cesty hlásia aj v stúpaní na Kremnické Bane z Hornej Štubne.

SHMÚ varuje pred ďalším vetrom aj snežením

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred snežením na severe Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa do 18.00 h. SHMÚ na severe krajiny vystríha aj pred vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi. Na západe varuje pred vetrom.

Pre väčšinu Žilinského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách do 21.00 h. V okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno platí výstraha prvého stupňa do 18.00 h, zvyšok dňa platí výstraha druhého stupňa. Vietor na horách sa očakáva aj v okrese Banská Bystrica.

Na snehové záveje a jazyky meteorológovia upozorňujú v Žilinskom kraji a okrese Banská Bystrica, kde platí výstraha prvého stupňa do 20.00 h. V okresoch Brezno, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa sa očakávajú počas celého dňa.

Pred vetrom varujú v Bratislavskom a Trnavskom kraji, aj okresoch Myjava, Komárno, Nitra, Nové Zámky a Šaľa. Sú preto vydané výstrahy prvého stupňa.

Pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a väčšinu Banskobystrického, Košického a Trenčianskeho kraja platí aj výstraha prvého stupňa pred mrazom vo vegetačnom období od 21.00 h.

(tasr, ste, sak)


Ďalšie články