Ak českí politici nesplnia požiadavky pedagógov na vysokých školách, protesty budú pokračovať

Na snímke vyučujúci a študenti vysokých škôl na proteste Hodina pravdy proti nízkym platom v humanitných a spoločenskovedných odboroch. V Prahe 28. marca 2023. Foto: TASR/ Barbora Vizváryová

Protest učiteľov a študentov proti nízkym mzdám sa v utorok skončil na Hradčianskom námestí pred Pražským hradom, kam protestujúci dovalili symbolický balvan odkazujúci na mytologického Sizyfa. Ak politici nesplnia sľub o zvýšení financií pre vysoké školstvo, sú pripravení protestovať ďalej, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pochod ukončili symbolicky pri soche T. G. Masaryka, pretože jeho osobnosť koncentruje pestrosť odborov, ktoré chcú akademicky rozvíjať. Masaryk bol sociológ, filozof a filológ. Zároveň si k nemu symbolicky prišli po radu, ako presvedčiť o svojej užitočnosti spoločnosť a politikov.

Pedagógovia a študenti účasťou na proteste ukázali, že sú si vedomí svojej hodnoty pre spoločnosť. ,,Bádame, aj keď veľakrát nemáme kde. Učíme a vzdelávame seba aj svoje okolie, aj keď mnohokrát nemáme za čo. A napriek tomu, podobne ako Sizyfos, dnes a denne plníme toto svoje poslanie a nehodláme prestať,“ povedal jeden z organizátorov doktorand Kajetán Holeček.

Aktívnou účasťou na utorkových protestných akciách, ktoré sa konali v deviatich českých mestách a zapojili sa do nich stovky ľudí, ukázali, že im situácia na ich fakultách nie je ľahostajná.

,,Ak sa nezlepší finančná situácia českého vysokého školstva ako celku, a humanitných a spoločenskovedných fakúlt konkrétne, prídeme o kvalitných učiteľov, prídeme však aj o dorast a konkurencieschopné vysoké školstvo,“ dodal Holeček.

(tasr)


Ďalšie články