Tender na generálnu opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo chcú vyhlásiť koncom roka

Na leteckej snímke z 11. októbra 2018 vodná elektráreň a plavebné komory na Vodnom diele Gabčíkovo. Foto: Michal Svítok/TASR Na leteckej snímke z 11. októbra 2018 vodná elektráreň a plavebné komory na Vodnom diele Gabčíkovo. Foto: Michal Svítok/TASR

Vodná elektráreň Gabčíkovo (VEG) sa nedočká svojej generálnej opravy ani v tomto roku. Štátna spoločnosť Vodohospodárska výstavba, ktorá najväčšiu slovenskú vodnú elektráreň prevádzkuje, totiž vo štvrtom kvartáli tohto roka plánuje ešte len vyhlásiť medzinárodný tender na generálnu opravu. Ubehlo tak už osem rokov, keď vtedajší premiér Robert Fico hovoril o akútnej potrebe generálky gabčíkovskej elektrárne, čo bol aj jedným z dôvodov jej odobratia z rúk Slovenských elektrární.

Ako uviedol pre agentúru SITA štátny podnik Vodohospodárska výstavba, spoločnosť je pripravená realizovať projekt Inovácia a modernizácia VEG hneď po ukončení a vyhodnotení medzinárodného tendra a výbere úspešného uchádzača. Začiatky prípravných prác sa tak odhadujú na rok 2024 a samotná montáž turbíny by sa mohla začať v roku 2025.

Projekt je v súčasnosti v štádiu prípravy súťažných podkladov, ktoré sú potrebné na vyhlásenie medzinárodného tendra. Štátny podnik aktuálne pripravuje technické špecifikácie a ostatné náležitosti súťažných podkladov. „Realizovali sme prípravu štúdie realizovateľnosti a CBA analýzu pre definovanie možností a výber optimálnej alternatívy inovácie a modernizácie a následne sme realizovali prípravné trhové konzultácie s cieľom overiť dosiahnuteľnosť plánovaných parametrov inovovanej technológie. Zároveň pripravujeme podklady pre štátnu expertízu, ktorej realizácia je podmienkou pre vyhlásenie tendra,“ konštatovala spoločnosť Vodohospodárska výstavba.

V marci 2015 vláda Roberta Fica „dobrovoľne nasilu“ vzala Slovenským elektrárňam Vodnú elektráreň Gabčíkovo a dala ju do prevádzky štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba. Vtedajší vládni predstavitelia to opakovane zdôvodňovali tým, že je nutná jej generálna oprava, ktorú ale Slovenské elektrárne na čele s talianskym akcionárom Enel vraj nechceli vykonať. V súčasnosti už bývalý premiér Robert Fico a jeho ministri tvrdili, že len štát vie vykonať tak rýchlo akútnu generálku najväčšej vodnej elektrárne na Slovensku.

Manažéri Vodohospodárskej výstavby dosadení Ficovou vládou síce medzinárodný tender na generálku gabčíkovskej elektrárne vyhlásili a aj vyhodnotili, príchodom nominantov súčasnej vlády bol však celý proces zmetený zo stola. Nové vedenie totiž vyhodnotilo, že tender mal viacero nedostatkov a pochybení. Víťazné konzorcium firiem v zrušenom tendri Združenie Gabčíkovo chcelo za opravu vodnej elektrárne takmer 81 miliónov eur.

Zariadenia gabčíkovskej elektrárne sú v prevádzke od roku 1992 a sú podľa štátneho podniku technicky a morálne opotrebované. Vodná elektráreň Gabčíkovo s celkovým inštalovaným výkonom 720 megawattov je najväčšou vodnou elektrárňou na Slovensku. Jej súčasťou je osem turbogenerátorov, ktoré boli postupne uvedené do prevádzky v rokoch 1992 až 1995.

(sita)


Ďalšie články