Sudca rozhodol, že bývalý viceprezident USA Mike Pence musí vypovedať pred veľkou porotou

Mike Pence. Foto: TASR/AP Mike Pence. Foto: TASR/AP

Federálny sudca rozhodol, že bývalý viceprezident Mike Pence bude musieť vypovedať pred veľkou porotou v rámci vyšetrovania ministerstva spravodlivosti zameraného na snahy bývalého prezidenta Donalda Trumpa a jeho spojencov o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020.

Pre agentúru AP to prezradili dva zdroje, ktoré si však želali zostať v anonymite, pretože rozhodnutie je ešte zapečatené.

Pence podľa rozhodnutia nebude musieť odpovedať na otázky o tom, čo on sám robil 6. januára 2021, keď Trumpovi podporovatelia zaútočili na Kapitol. Republikánsky viceprezident v tom čase predsedal spoločnému zasadnutiu Kongresu, ktoré malo potvrdiť volebné víťazstvo demokrata Joea Bidena. Bude však musieť vypovedať o všetkých potenciálne protizákonných krokoch, ktoré podnikol bývalý prezident, uviedol jeden zo zdrojov.

Pence a jeho právnici sa predvolaniu veľkej poroty vydanému pred niekoľkými týždňami pokúšali brániť odvolávajúc sa na ústavné dôvody. Tvrdili, že keďže Pence v ten deň vykonával funkciu predsedu Senátu, je chránený pred tým, aby musel vypovedať, na základe ústavnej klauzuly o „prejave alebo rozprave“, ktorá má chrániť členov Kongresu pred výsluchmi o oficiálnych legislatívnych aktoch.

Proti tomu, aby Pence vyhovel predvolaniu, namietali aj Trumpovi právnici, ktorí sa odvolávali na výsadu výkonnej moci.

Trumpov hovorca rozhodnutie kritizoval vo vyhlásení, v ktorom obvinili ministerstvo spravodlivosti z „neustáleho prekračovania štandardných noriem v snahe zničiť dlhodobo akceptované, dlhodobo dodržiavané, ústavne založené štandardy advokátskej a výkonnej mlčanlivosti“. Tvrdil tiež, že žiadny prípad proti Trumpovi nemá faktický ani právny základ, no nereagoval na otázky, ako by mohol reagovať jeho právnický tím.

Pence sa v utorok večer vyjadril, že jeho tím prehodnocuje sudcovo rozhodnutie, aby sa rozhodol, či sa proti nemu v nadchádzajúcich dňoch odvolá. Vyjadril pritom potešenie, že sudca prijal ich argument o tom, že sa na neho vzťahuje ústavná klauzula o „prejave alebo rozprave“.

Zapečatené rozhodnutie sudcu Jamesa Boasberga predstavuje bezprecedentný scenár, keď by mal bývalý viceprezident vypovedať proti prezidentovi, s ktorým kedysi slúžil. A to v čase, keď sa Pence blíži k oznámeniu, že sa uchádza o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024, čo ho postaví do priamej konkurencie proti jeho bývalému šéfovi.

Okrem vyšetrovania ministerstva spravodlivosti Trump čelí vyšetrovaniam aj v Georgii a v New Yorku, kde veľká porota počúva svedectvá o platbách ženám za mlčanie v Trumpovom mene počas kampane v roku 2016. Táto veľká porota sa však, podľa dvoch ľudí oboznámených so situáciou, už tento týždeň vyšetrovaním nebude zaoberať, čo znamená, že prípadné hlasovanie o jeho možnom obvinení sa uskutoční najskôr na budúci týždeň.

Pence sa o Trumpovom nátlaku v dňoch pred šiestym januárom, keď ho žiadal, aby odmietol Bidenovo víťazstvo, verejne vyjadroval pomerne obšírne, pričom sa tomu venoval aj vo svojej knihe So Help Me God (2022). Pence mal ako viceprezident ceremoniálnu úlohu, keď dohliadal na sčítavanie hlasov v Zbore voliteľov, nemal však moc ovplyvniť výsledky, i keď Trump tvrdil opak. Trump podľa Pencea ohrozil jeho rodinu a všetkých ostatných, ktorí boli v ten deň v Kapitole, a história ho bude brať „na zodpovednosť“.

(sita)


Ďalšie články