Izrael vypustil na obežnú dráhu špionážnu družicu Ofek-13

Bývalí izraelskí vojenskí parašutisti mávajú izraelskými vlajkami, ilustračný záber. Foto: TASR/AP Bývalí izraelskí vojenskí parašutisti mávajú izraelskými vlajkami, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Izrael v stredu skoro ráno úspešne vypustil do vesmíru špionážnu družicu Ofek-13. Ministerstvo obrany, ktoré o tom informovalo, očakáva, že táto družica bude armáde poskytovať kvalitnejšie snímky ako jeho predchodkyne.

Družicu vyniesla do vesmíru nosná raketa Šavit, ktorá štartovala z leteckej základne a kozmodrómu Palmachim v stredu o 02.10 miestneho času.

Niekoľko hodín po štarte ministerstvo uviedlo, že družica „úspešne vstúpila na obežnú dráhu, začala vysielať údaje a dokončila úvodnú sériu kontrol v súlade s pôvodnými plánmi štartu“. TASR o tom informuje s odvolaním sa na web denníka The Times of Israel (TOI).

Podľa ministerstva bude personál riadiaceho centra „pokračovať vo vopred naplánovaných kontrolách pred tým, ako (družica) v blízkej budúcnosti začne plnú operačnú činnosť“.

TOI podotkol, že Izrael je jednou z mála krajín sveta, ktoré prevádzkujú špionážne satelity, vďaka čomu má technologicky pokročilé možnosti na zhromažďovanie spravodajských informácií.

Od roku 2020 k týmto krajinám patrí aj Irán, ktorý vtedy po rokoch neúspešných pokusov úspešne vypustil na obežnú dráhu svoju špionážnu družicu.

(tasr)


Ďalšie články