Grant z USA by chcel rezort obrany použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV

Obrnené vozidlo Oshkosh L-ATV 4x4 (v konfigurácii JLTV) na snímke z roku 2016. Foto: oshkoshdefense.com/Wikipedia Obrnené vozidlo Oshkosh L-ATV 4x4 (v konfigurácii JLTV) na snímke z roku 2016. Foto: oshkoshdefense.com/Wikipedia

Grant z USA by chcelo Ministerstvo obrany (MO) SR použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV 4×4. Vyše 180 vozidiel by mohlo začať prichádzať na Slovensko v budúcom roku. Čaká sa ešte na oficiálnu ponuku zo strany USA. Na stredajšej tlačovej konferencii to avizoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

„Očakávame, že tieto vozidlá budú v priebehu budúceho roka prichádzať na územie SR,“ podotkol.

Súčasťou grantu v hodnote približne 200 miliónov dolárov sú aj protidronové systémy a približne 5-tisíc pušiek M4. Rezort obrany chce okrem toho obstarať aj ďalších takmer 20-tisíc útočných pušiek. Minister zopakoval, že do konca tohto roka by malo byt na Slovensko dodaných všetkých 15 tankov Leopard 2A4.

Naď zdôraznil, že vlaňajšok bol v rezorte obrany aj o modernizácii, avšak v prvom rade o vojne na Ukrajine. Zopakoval, že pomoc Ukrajine je v záujme SR. Priblížil, že na Slovensku v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobí približne 1 500 spojeneckých vojakov vrátane vojenskej techniky. „Systém Mantis nám Nemecko daruje v priebehu tohto roka,“ dodal.

Na modernizáciu šlo v rezorte vlani 36,84 percenta z výdavkov na obranu. „Tento rok výdavky na obranu presiahnu dve percentá HDP,“ avizoval Naď. Podotkol, že od leta sa s vysokou pravdepodobnosťou pridá k ochrane vzdušného priestoru Slovenska aj Maďarsko.

Obranyschopnosť SR je podľa náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka zachovaná. „Stúpla vzhľadom na realistické plány, ktoré sú vykonané a výcviky, ktoré ozbrojené sily urobili na základe týchto plánov,“ povedal. Vlani sa zvýšil počet vojakov ozbrojených síl takmer o 900. V tomto a budúcom roku by sa ich počet mohol podľa Naďa zvýšiť vždy po tisíc vojakov.

(tasr)


Ďalšie články