Šéf MAAE Grossi navštívil záporožskú jadrovú elektráreň

Šéf MAAE Rafael Grossi. Foto: TASR/AP Šéf MAAE Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil v stredu Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú v súčasnosti ovládajú ruské jednotky, oznámil Kyjev. Informuje o tom agentúra AFP.

ZAES pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne sily. V súčasnosti sú v nej trvalo prítomní aj medzinárodní experti MAAE.

Rafael Grossi a jeho delegácia opustia elektráreň v popoludňajších hodinách, uviedla ruská agentúra TASS, ktorú citovala stanica France 24.

Grossi tento týždeň navštívil ZAES druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne posúdil vážnosť bezpečnostnej situácie v tomto zariadení. Tím expertov MAAE sa v záporožskej jadrovej elektrárni nachádza od septembra 2022, podľa Grossiho je však situácia „naďalej neistá“.

Šéf MAAE sa v utorok v meste Záporožie stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, pričom vyjadril názor, že situácia v elektrárni „sa vôbec nezlepšuje“. Záporožie sa nachádza na území ovládanom Ukrajinou približne 50 kilometrov severovýchodne od atómovej elektrárne.

Grossi viackrát navrhol zriadenie bezpečnej zóny okolo ZAES. Tá bola v uplynulom období v dôsledku ostreľovania niekoľkokrát odpojená od elektrickej siete. Atómová elektráreň pritom na bezpečnú prevádzku potrebuje spoľahlivé dodávky elektrickej energie. Z ostreľovania ZAES sa navzájom obviňujú ruská aj ukrajinská strana.

(tasr)


Ďalšie články