Rusko oznámilo dohodu o zvýšení dodávok ropy do Indie

Ropný tanker, ilustračná snímka. Foto: Pixabay Ropný tanker, ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Ruský energetický gigant Rosnefť v stredu oznámil dohodu o zvýšení predaja ropy Indii, keďže Moskva hľadá nových kupcov pre sankcie Západu za jej vojnu na Ukrajine. Informuje o tom správa AFP.

Rozhodnutie Kremľa vyslať armádu na Ukrajinu vlani vo februári spôsobilo pád dopytu po ruskej rope na európskom trhu, keďže spojenci Kyjeva uvalili sankcie na ruský ropný sektor.

Rosnefť vo vyhlásení uviedol, že jeho generálny riaditeľ Igor Sečin odcestoval do Indie a sprostredkoval dohodu so šéfom Indian Oil Corporation. „Rosnefť a Indian Oil Company podpísali dohodu o podstatnom zvýšení dodávok ropy, ako aj o diverzifikácii druhov ropy pre Indiu,“ uviedol Rosnefť.

Ruský ropný koncern však nešpecifikoval objem exportu dohodnutý v zmluve ani jeho hodnotu. Uviedol však, že predstavitelia oboch ropných spoločností diskutovali aj o „možnostiach uskutočňovania platieb v národných menách“, pričom poukázali na snahy Ruska „dedolarizovať“ svoju ekonomiku.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako ruský vicepremiér Alexander Novak povedal, že predaj ruskej ropy Indii vzrástol minulý rok viac ako dvadsaťnásobne.

Rusko, jeden z hlavných producentov a kľúčový spojenec ropného kartelu OPEC, tento mesiac v reakcii na západné sankcie znížilo produkciu ropy o 500-tisíc barelov (jeden barel = 159 litrov) denne.

Rosnefť začiatkom tohto mesiaca vykázal prudký pokles ročného zisku v dôsledku západných sankcií proti Rusku.

(tasr)


Ďalšie články