Toyota predala vo februári rekordný počet áut

Logo automobilky Toyota. Foto: Haldan Gates/Flickr.com Logo automobilky Toyota. Foto: Haldan Gates/Flickr.com

Japonská automobilka Toyota oznámila za minulý mesiac rekordný predaj svojich áut, keď sa predchádzajúce výpadky v dodávkach komponentov spôsobené pandémiou nového koronavírusu zmiernili. Výsledky ovplyvnil najmä domáci predaj, ktorý sa zvýšil viac než o polovicu. Informujú o tom správy agentúry Reuters a portálu nippon.com.

Najväčšia japonská automobilka vo štvrtok zverejnila, že vo februári zvýšila celosvetový predaj o 10,3 percenta na 773 271 áut. Veľkou mierou sa pod to podpísal predaj na domácom trhu, kde rast dosiahol 53,2 percenta.

Medziročný vývoj predaja však čiastočne ovplyvnil aj nízky porovnávací základ, keď predaj vo februári minulého roka v dôsledku nedostatku čipov prudko klesol.

Zvýšil sa aj predaj na zahraničných trhoch, pričom dosiahol rekord. Vo februári predala Toyota mimo Japonska 617 431 áut, čo medziročne predstavuje rast o tri percentá.

Japonská automobilka si počas koronakrízy počínala lepšie, než mnohí jej konkurenti, napriek tomu aj táto firma musela vlani často obmedzovať produkciu. Aj teraz upozornila, že problém nedostatku komponentov sa ešte stále nevyriešil.

Vo februári však jej produkcia, podobne ako v prípade vývozu, zaznamenala rast. Firma vyrobila minulý mesiac celosvetovo 755 839 vozidiel, čo medziročne predstavuje rast zhruba o dve percentá. Oproti vývoju v januári sa tempo rastu spomalilo, keď v januári produkcia Toyoty vzrástla o 8,8 percenta, automobilka však napriek tomu prekonala svoj cieľ na úrovni 750-tisíc vozidiel.

Aj v prípade produkcie sa výrazne zotavil domáci trh. Produkcia pre japonský trh vzrástla vo februári v medziročnom porovnaní o 11,2 percenta po januárovom raste o 30,1 percenta. Na zahraničných trhoch však výroba vo februári klesla o 2,7 percenta, najmä v dôsledku prepadu produkcie v Číne o 14,1 percenta.

(tasr)


Ďalšie články