Kovařík nariadil kontrolu postupu NAKA v súvislosti s Böhmovými zbraňami

kandidát Peter Kovaøík Prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík počas vypočutia kandidátov na funkciu prezidenta Policajného zboru. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Policajný prezident Peter Kovařík nariadil kontrolu postupu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v súvislosti so zbraňami, ktoré zostali v držbe zosnulého kľúčového svedka Františka Böhma. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Nariadil som v danej veci prezidiálnu kontrolu. Okrem toho už vec preveruje Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), nebudem sa preto bližšie vyjadrovať, pokým nebude vyšetrovanie ukončené. Keď bude záver, že došlo k pochybeniu zo strany vyšetrovateľa, potom rozhodne jeho nadriadený o ďalšom postupe,“ uviedol vo svojom stanovisku Kovařík.

Riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová pre TASR uviedla, že ÚIS sa vo veci smrti Böhma bude v trestnom konaní zaoberať možným porušením povinností príslušníkov polície v súvislosti so zbraňou, ktorou bol Böhm usmrtený.

Žilinka hovorí o neprípustnosti

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nechá preveriť dôvody, pre ktoré strelné zbrane zostali v Böhmovej držbe. Žilinka považuje za neprípustné, aby osoby obvinené zo závažnej organizovanej trestnej činnosti boli držiteľmi strelných zbraní.

Nariadil preto krajskému prokurátorovi v Bratislave zabezpečiť, aby vyšetrovateľ ÚIS objasnil dôvody, pre ktoré nedošlo k odňatiu a zaisteniu strelných zbraní príslušným policajtom NAKA. Úlohou vyšetrovateľa je tiež posúdiť, či takýmto konaním nedošlo k trestnému činu.

Generálny prokurátor požiada aj špeciálneho prokurátora, aby preskúmal správnosť a zákonnosť postupu dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Spolupracovník takáčovcov?

Böhm, kľúčový svedok vo viacerých aktuálne políciou vyšetrovaných kauzách, sa mal zastreliť v piatok (12. 2.) večer v obci Plavecký Štvrtok. Zranená pri ňom mala byť aj Böhmova manželka, ktorú mal postreliť. Prípad si vzhľadom na jeho závažnosť na mieste prevzala bratislavská krajská kriminálka.

NAKA zadržala a obvinila Böhma podľa medializovaných informácií minulý rok v septembri v rámci akcie Božie mlyny. Spolupracovať mal s mafiánskou skupinou takáčovcov.

(tasr)


Ďalšie články