Nová posila progresívcov Spišiak: Zvažoval som legalizáciu všetkých drog

Jaroslav Spišiak. Foto: PS/FB Jaroslav Spišiak. Foto: PS/FB

Nová posila Progresívneho Slovenska, bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, priznal, že zvažoval legalizáciu všetkých drog. Vraj by to kriminálnikom vyfúklo biznis.

Niekdajší policajný prezident Jaroslav Spišiak v stredajšom rozhovore pre Denník N priznal, že sa zaoberal možnosťou legalizácie všetkých drog vrátane tvrdých.

Ku kontroverznej téme sa dostal po tom, ako kladne odpovedal na otázku, či by hlasoval za legalizáciu marihuany.

„Keď som bol viceprezident alebo prezident, tak som vždy chcel vyriešiť problém, čiže drogovú kriminalitu. V čom spočíva drogová kriminalita? A prečo je to také drahé a zločinci na tom zarábajú miliardy? Lebo je to nelegálne a niektorí ľudia to chcú,“ začal Spišiak.

„Zvažoval som aj takú možnosť, že čo keby sme zlegalizovali všetky drogy a vyfúkli sme im biznis… aj na také debaty som bol prístupný. Každý sa má rozhodovať sám, ale je to na dlhšie úvahy. Som otvorený akýmkoľvek riešeniam, ktoré pomôžu spoločnosti a hlavne jedincovi, lebo ten je najdôležitejší, nie masa,“ uviedol.

Policajný exšéf šiel svojím vyhlásením aj nad rámec toho, čo viac či menej zaviedli v najprogresívnejších krajinách sveta, ako Kanada, Nórsko alebo Portugalsko, kde platí iba dekriminalizácia tvrdých drog.

„Legalizácia drog by znamenala, že sa zo zákona nestíha ani užívanie ani prechovávanie drog. Dekriminalizácia drog znamená, že za prechovávanie určitého druhu drogy by nehrozil žiaden trest,“ vysvetlil v minulosti rozdiel denník Sme.

Rozhovor v Denníku N sa uskutočnil pri príležitosti nedávneho vstupu Spišiaka do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska.


Ďalšie články