Podal Baldwinovi nabitú zbraň, ktorá zabila kameramanku. Bezpečnostný koordinátor filmu Rust uzavrel dohodu o vine a treste

Alec Baldwin Alec Baldwin po tom, ako bol vypočutý v súvislosti so streľbou na nakrúcaní filmu "Rust". Foto: TASR/AP

Sudca v americkom štáte Nové Mexiko prijal v piatok dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom uzavrel bezpečnostný koordinátor nízkorozpočtového filmu Rust. Pri natáčaní tohto filmu zastrelil herec Alec Baldwin kameramanku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Dave Halls, ktorý bol tiež asistentom režiséra, podal Baldwinovi nabitú zbraň, ktorá napokon vystrelila a smrteľne zranila kameramanku Halynu Hutchinsovú. Pri incidente utrpel zranenia aj režisér Joel Souza. Halls (63) Baldwinovi povedal, že zbraň je bezpečné použiť.

Podľa dohody o vine a treste nebol Hallsovi udelený trest odňatia slobody. Za nebezpečné zaobchádzanie so smrteľnou zbraňou však dostal šesťmesačnú podmienku. Halls zároveň v dohode súhlasil, že bude svedčiť v akomkoľvek budúcom súdnom konaní spojenom s nehodou.

Podľa dokumentov zo súdu nabila zbraň filmová zbrojárka Hannah Gutierrezová-Reedová. Tá následne nabitú zbraň podala Hallsovi, ktorý ju skontroloval, aby sa uistil, že náboje neobsahujú strelný prach.

Podľa prokurátorky Kari Morrisseyovej bol Halls „poslednou líniou obrany“ na natáčaní, pričom zlyhal, keď nedokázal skontrolovať všetky náboje v zbrani a potvrdiť, že neobsahujú strelný prach.

Baldwin a zbrojárka Gutierrezová-Reedová čelia v súvislosti s nehodou obvineniam zo zabitia. V prípade uznania viny im hrozí až 18 mesiacov väzenia a pokuta 5 000 dolárov.

Baldwin (64) opakovanie uviedol, že členovia štábu mu povedali, že zbraň nie je nabitá.

Nehoda spôsobila v Hollywoode šok a viedla k výzvam na úplný zákaz skutočných zbraní na natáčaniach. Podľa odborníkov však už existujú prísne bezpečnostné pravidlá pre zaobchádzanie so zbraňami, ktoré však boli odignorované.

(tasr)


Ďalšie články