V Kalifornii napádajú Aziatov. Podľa laureáta Pulitzerovej ceny je to vina belošskej nadvlády

Útok v Oaklande. Foto: reprofoto/Youtube Útok v Oaklande. Foto: reprofoto/Youtube

V období osláv Lunárneho nového roku čelili americkí Aziati rastúcim útokom proti ich komunite. Krádeže či útoky za bieleho dňa sú dôvodom, prečo volajú po väčšej policajnej prítomnosti. Laureát novinárskej Pulitzerovej ceny Viet Thanh Nguyen tvrdí, že za násilnosťami stojí belošská nadvláda. A to aj vtedy, keď páchateľmi nie sú belosi.

V oblasti Sanfranciského zálivu na západnom pobreží USA registrujú v posledných mesiacoch rastúce násilie voči Aziatom. Dochádza dokonca k nevyprovokovaným útokom, kedy za bieleho dňa napádajú postarších ľudí z Ázie.

Len v priebehu posledných dvoch týždňov sa malo v meste Oakland udiať vyše 20 takýchto incidentov, pričom niektoré sú zachytené aj na videu. Jednou z obetí bol 84-ročný Thajčan, do ktorého v behu narazil 19-ročný mladík Antoine Watson a sotil ho na zem. Starec na následky útoku zomrel.

V inom medializovanom prípade útočník najprv zozadu sotil na zem 91-ročného Číňana. Neskôr podobným spôsobom napadol čínsku dvojicu, 55-ročného muža a 60-ročnú ženu. Polícia za útok zatkla 28-ročného Yahyu Muslima.

Počas iného incidentu strelil neznámy páchateľ 52-ročnú Aziatku do hlavy pomocou svetlice. Celkovo sa rast násilia podpísal na atmosfére v čínskej štvrti, kde obchody začali skracovať hodiny, počas ktorých sú otvorené.

Hľadá sa vinník

Podľa Národného verejného rádia (NPR) ide o súčasť celonárodného trendu rastu útokov voči Aziatom v USA. Riaditeľ Ázijsko-pacifickej rady pre plánovanie a politiku Manju Kulkarni tvrdí, že za rastúcimi útokmi je pandémia koronavírusu, ale aj rétorika bývalej vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Náčelník polície v Oaklande LeRonne Armstrong pre ABC News uviedol, že polícia presné motívy za útokmi nepozná, pracuje však na väčšej ochrane tamojšej ázijskej komunity. Podľa niektorých názorov je za útokmi rasizmus.

Aj keď útočníci nie sú belosi, môžu za to belosi

Spisovateľ vietnamského pôvodu a laureát Pulitzerovej ceny Viet Thanh Nguyen tvrdí, že by sa nemalo volať po väčšej policajnej prítomnosti v ázijských komunitách – pretože americká polícia je vraj nerozlučná s útlakom čiernych a hnedých komunít.

„Ázijskí Američania musia lokalizovať protiázijské násilie v rámci vzorca belošskej nadvlády, ktorá taktiež zasahuje černochov, hnedých ľudí a pôvodných obyvateľov. I keď sú útočníci farební [people of color, pozn. redakcie], riešenie by nemalo byť využívanie našich vlastných rasistických predpokladov, ale vyvodenie zodpovednosti zo systému belošskej nadvlády za naše rozdelenie,“ konštatuje Nguyen.

https://twitter.com/viet_t_nguyen/status/1360101211127468036

Nguyen vo svojom názore nie je sám. Podobné predstavy má aj predsedníčka mestskej rady Oaklandu Nikki Fortunato Basová. „Zločiny proti Aziatom boli otrasné a protičernošské nálady rastú, pretože žijeme v systéme založenom na belošskej nadvláde,“ vyhlásila Basová a zasadzuje sa o to, aby došlo k „liečeniu“ problémov medzi ázijskou a černošskou komunitou.


Ďalšie články