Bidenov trapas v Írsku: Rugbyový tím si poplietol s britským oddielom, ktorý Írov masakroval

Americký prezident Joe Biden počas návštevy v Írsku opäť rozšíril zoznam svojich faux pas. Pomýlil si totiž novozélandský futbalový tím s britskou vojenskou skupinou, ktorá tento ostrovný štát pred zhruba sto rokmi terorizovala.

biden Joe Biden. Foto: reprofoto Twitter

Šéf Bieleho domu tak urobil na konci prejavu v krčme Windsor v Dundalku v stredu večer v prvý deň svojej trojdňovej návštevy krajiny, v ktorej má sám predkov. Informuje o tom bruselský portál Politico.

Biden chcel po boku írskeho ministra zahraničných vecí Micheála Martina a bývalého hviezdneho ragbyového hráča Roba Kearneyho, svojho vzdialeného bratranca, zložiť kompliment jednému z najväčších Kerneyho športových úspechov:

„Toto mi dal jeden z týchto chlapov, priamo tu. Bol to pekelne dobrý hráč rugby. Do pekla, porazil Black and Tans,“ povedal Biden ukazujúc na kravatu, ktorú od vzdialeného člena rodiny dostal.

Biden mal pritom na mysli slávne víťazstvo írskeho rugbyového tímu proti favorizovanému novozélandskému výberu roku 2016 na štadióne Soldier Field v Chicagu. Novozélandský tím sa však nazýva All Blacks [vo voľnom preklade „celí v čiernom“ pozn. red.] podľa farby dresov, nie Black and Tans.

All Blacks. Foto: Facebook

Zlá povesť

Black and Tans totiž boli pomocnou jednotkou britských bezpečnostných síl, ktoré bojovali proti rebelom Írskej republikánskej armády (IRA) v ich vojne za nezávislosť od Británie v rokoch 1919 až 1921. Ich názov zas odrážal improvizované a nejednotné farby uniforiem, ktoré boli čierne aj žltohnedé.

Black and Tans si získali povesť brutálnych jednotiek a preslávili sa odvetnými útokmi na civilistov a na civilný majetok vrátane mimosúdnych zabíjaní, podpaľačstva a rabovania. Ich činy ešte viac podnietili írsku verejnú mienku proti britskej nadvláde a vyvolali odsúdenie aj v samotnom Spojenom kráľovstve.

Britská televízia Sky News píše, že najviac neslávne známy je incident, pri ktorom príslušníci Black and Tans zmasakrovali 14 ľudí a ďalších 60 zranili na zápase galského futbalu v Croke Park v Dubline v roku 1920.

Príslušník Black and Tans v Dubline v roku 1921. Foto: Wikipedia

Íri to nevzali osobne

„Najväčším darom, ktorý Írsko chcelo od Joea Bidena, bol charakteristický prešľap. A (…) práve nám jeden dal na celé storočie,“ napísal v reakcii na Twitteri írsky komik Oliver Callan.

Vzhľadom na to, že v prípade oddielu ide o dávnu minulosť, Biden širšie pohoršenie nevyvolal. „V Írsku sa zdalo, že väčšina komentárov to považuje za vtipné a neškodné,“ napísal britský denník Guardian.

Vo štvrtok Bidenova poradkyňa Amanda Sloatová pri pokuse urovnať trapas povedala: „Myslím, že každému v Írsku, ktorý bol fanúšikom rugby, bolo absolútne jasné, že prezident hovoril o All Blacks a výhre Írska nad tímom Nového Zélandu v roku 2016.“

Biely dom, ktorý na svojom webe zverejňuje prepisy Bidenových prejavov, neskôr text s jeho slovami poopravil. Preškrtol Black and Tans a namiesto toho vložil správne označenie All Blacks.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac