Liberáli zubami nechtami bránia nielen právo na potrat, ale aj povinnosť platiť ich z daní, vraví Vašečka

40. schôdza NRSR vo¾ba ústavných sudcov Jana Bittó-Cigániková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vyhláška, podľa ktorej nebude štát preplácať ženám interrupcie nad 40 rokov iba pre ich vek, bola už v programovom vyhlásení vlády a Jana Bittó Cigániková o nej vedela. Podľa poslancov z klubu OĽaNO sa kritizovaním ministra Mareka Krajčího usiluje udržať si liberálnych voličov.

Konflikt vnútri koalície sa prehlbuje. Príčinou je vyhláška týkajúca sa interrupčnej politiky Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Mareka Krajčího (OĽaNO) ňou od 1. marca ruší bezplatné interrupcie pre ženy nad 40 rokov.

Doposiaľ tak mohli ženy urobiť na náklady štátu, pretože sa táto možnosť definovala ako interrupcia zo zdravotných dôvodov. Prečo došlo k zmene?

Ministerstvo pre Štandard uviedlo, že vyhláška nezohľadňuje pokroky v prenatálnej medicíne. Vek rodičiek sa zvyšuje a bezproblémové tehotenstvo mávajú aj ženy nad 40 rokov.

Zároveň Krajčího rezort upozornil, že možnosť vykonať interrupciu zadarmo pre tieto ženy ostáva. Ruší sa len môžnosť urobiť tak z dôvodu veku nad 40 rokov.

Vyhláška opätovne priliala olej do ohňa medzi koaličné strany OĽaNO a SaS.

Vnucovanie náboženstva či koaličná dohoda?

Kritizovala ju pro-choice politička a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

„Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s covidom. Medzičasom je totiž v tejto otázke najneúspešnejším ministrom na svete,“ uviedla poslankyňa.

Proti kritike liberálnej SaS sa postavili viacerí konzervatívni politici z OĽaNO. Poslanec Richard Vašečka z Kresťanskej únie dokonca požaduje Cigánikovú odvolať z postu šéfky zdravotníckeho výboru.

Dôvod? Zisk politických bodov a klamstvá, hovorí.

Obsah vyhlášky bol totiž uvedený aj v Programovom vyhlásení vlády (PVV), za ktoré hlasovala aj SaS. Cigániková teda o tomto bode vedela a súčasnými atakmi na ministra Krajčího sa podľa Vašečku usiluje vytĺkať politický kapitál.

„Je to jednoduchá vec, ktorej sa nebolo treba venovať. Bolo ju treba len podpísať. Svoj zámer minister avizoval už v júli a pripomienkové konanie k nej sa uskutočnilo v auguste minulého roku, keď bola situácia s koronou azda najlepšia!“ píše Vašečka.

Poslanec dodáva, že si nepraje bezdôvodné potraty a z princípu nechce, aby na ne musel hocikomu prispievať. „Potrat je zlá vec. Na tom sa vraj zhodneme. Ale nie je to pravda. Viacerí tzv. liberáli zubami nechtami bránia nielen „právo“ ženy na potrat, ale aj „povinnosť“ financovať ich (a to aj úplne bezdôvodne) z našich daní,“ dodáva poslanec.

Na najbližšom zasadnutí poslaneckého klubu OĽaNO preto navrhne Cigánikovú odvolať.

Povinný hejt od partnera

Rovnako vidí situáciu poslanec Peter Kremský (OĽaNO).

Vyhláška podľa neho uvádza do praxe bod z PVV, o ktorom Cigániková vedela a pri prerokovaní na koaličnej rade s ním súhlasila.

Jej pohnútky sú preto podľa neho politické. Strana SaS tlačí do popredia tému roprodukčných práv žien, pretože sa snaží udržať liberálnych voličov.

„Nie je toto náhodou len povinná jazda – hejt proti vlastnej vláde, lebo sa bojíte, že PS a Spolu SAS-ke zoberú percentá? Nie je toto náhodou čistý populizmus ako zvyčajne?“ vytkol jej na sociálnej sieti.

Pridala sa k nemu aj pro-life poslankyňa Anna Záborská (Kresťanská únia). Cigánikovú vyzýva na osvieženie pamäte.

Strana SaS podľa Záborskej politikárči v ťažkých časoch koronakrízy, čo je smutné.

Vašečka nemá rád slobodné a silné ženy, hovorí Cigániková

Cigániková obvinenia z politickej hry odmieta. Vyhlášku vraj kritizovala už v lete minulého roka, ako aj pri diskusiách o PVV, ktoré nakoniec nepodpísala. 

„Samotnú vyhlášku a aj to, že keď ju už minister otvára, nezaoberá sa možnosťou interrupčnej tabletky, som kritizovala opakovane už v lete alebo pri diskusiách o programovom vyhlásení vlády, ktoré som nakoniec ani nepodpísala. Moja súčasná kritika spočíva najmä v tom, že v čase najväčšieho počtu mŕtvych na koronavírus tu riešime opäť interrupcie a kultúrne vojny,“ uviedla šéfka výboru pre TASR.

Vašečku označila za radikálneho zástancu úplného zákazu interrupcií. Mrzí ju jeho ideológia. „Pán Vašečka nemá rád slobodné a silné ženy s vlastným názorom, a preto ma neprekvapuje, že proti takýmto ženám bojuje nielen mimo parlamentu, ale aj v ňom. Je pokrytecké, že hovorí o porušovaní pravidiel a pritom jednoznačne takýmto návrhom porušuje koaličnú zmluvu,“ skonštatovala.

Nešťastná tlačovka s Nicholsonovou

Šéfka zdravotníckeho výboru nemá v poslednej dobe šťastie na vyjadrenia. Najväčší rozruch spôsobila, keď sa minulý týždeň zúčastnila so straníckou kolegyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou na tlačovej konferencii, kde podpredsedníčku vlády Veroniku Remišovú (Za ľudí) obvinila z prepadnutia jednej miliardy eur.

Remišová obvinenia odmietla a požadovala od Nicholsonovej ospravedlnenie. Tá to odmietla a radšej vystúpila zo strany SaS, pretože jej „spôsobila problémy a prehĺbila napätie vo vládnej koalícii“.

Cigániková odmietla vyvodiť rovnakú politickú zodpovednosť. Podľa vlastných slov bola v zlom čase na zlom mieste.

„Nevidím žiaden dôvod na odchod zo strany, ktorej vízie a hodnoty plne zdieľam, len preto, že som stála vedľa kolegyne v nevhodný čas,“ uviedla Bittó Cigániková s tým, že ich tlačová konferencia bola rozdelená na dve časti, pričom sama sa vyjadrovala len k zdravotníctvu. „Doplnila som informácie, ktoré nikto nespochybnil a boli vopred diskutované aj v koalícii,“ dodala.


Ďalšie články