Bioplynové stanice sú v zlej situácii. Celý sektor je v historickej strate

Bioplyn mal byť ekologickým zdrojom energie a jedným z nástrojov znižovania európskej energetickej závislosti od fosílnych palív. Sektor sa tak mohol tešiť z pripravovaných dotácií. Zmeny na trhu a neprehľadná legislatívna situácia však podnikateľov v tomto regulovanom sektore uvrhli do problémov, v ktorých sa zrkadlí aj celková zraniteľnosť podnikania v obnoviteľných zdrojoch. „Ide o veľmi dynamický a neprehľadný vývoj, kde nie sú zrejmé dôsledky prijatých a plánovaných opatrení,“ hovorí v rozhovore pre Štandard predseda Slovenskej bioplynovej asociácie Vladimír Šošovička.

02_S_MZ Vladimír Šošovička. Foto: Matúš Zajac

Bioplyn sa preferoval ako jeden z ekologickejších zdrojov energie, aj preto mal dostávať od štátu podporu. Ako sa na Slovensku historicky rozvíjal váš sektor?

Najvýraznejší rozvoj bioplynového sektora na Slovensku trval päť rokov a za tento čas sa vybudovalo 109 bioplynových staníc s celkovým elektrickým výkonom vyše 96 MW, ktoré okamžite začali vyrábať elektrinu a teplo. Tento vývoj sa začal koncom roka 2009 a skončil sa v roku 2013. Po roku 2013, predovšetkým v dôsledku podstatného zníženia garantovaných výkupných cien, sa postavilo iba pár bioplynových staníc s nízkymi výkonmi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami