Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Starship – najsilnejšej v dejinách

Foto: TASR/AP Foto: TASR/AP

Spoločnosť SpaceX v pondelok odložila prvý skúšobný let rakety Starship, najsilnejšej rakety v histórii, ktorá má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru. Štart bude odložený najmenej o 48 hodín, informovala agentúra AFP, z ktorej čerpala TASR.

Štart rakety Starship bol zrušený pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety (Falcon Heavy), dodala AFP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti SpaceX.

Podľa pôvodných plánov raketa mala štartovať zo základne Starbase, kozmodrómu spoločnosti SpaceX v Boca Chica v americkom štáte Texase, o 08.20 h miestneho času (15.20 h SELČ).

Spoločnosť SpaceX v pondelok zverejnila plán letu: Približne tri minúty po štarte sa prvý stupeň rakety (Super Heavy) odpojí a spadne do vôd Mexického zálivu, zatiaľ čo druhý stupeň (Starship – podľa neho je pomenovaná celá raketa) bude pokračovať vo výstupe samostatne. Po dosiahnutí obežnej dráhy kozmická loď vykoná necelý jeden obeh okolo Zeme a potom má dopadnúť do Tichého oceánu.

Pri tomto skúšobnom lete dopadnú do oceána oba stupne rakety, ale spoločnosť SpaceX plánuje, že v budúcnosti sa Starship aj Super Heavy vrátia na Zem, čím sa raketa stane plne opakovane použiteľnou.
Tento úvodný let je veľmi ostro sledovaný americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025.

Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

(tasr)


Ďalšie články