Treba si osviežiť pamäť, pani Bittó Cigániková. Boli ste pri tom

Jana Bittó Cigániková. Foto: Jakub Kotian/TASR Jana Bittó Cigániková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister Krajčí postupuje podľa programového vyhlásenia vlády. Navyše predložil návrh, ktorý podporili v roku 2019 aj poslanci SaS.

To, že niektorí opoziční politici alebo mimoparlamentné strany neváhajú aj v náročnej situácii, ktorej Slovensko čelí, využiť každú príležitosť na rozdúchavanie vášní je síce smutné, ale dá sa žiaľ povedať, že tak funguje politika.

Zdá sa však, že niektorým koaličným poslancom treba pripomenúť, čo sa píše v programovom vyhlásení súčasnej vlády, ktorej sú aj ich strany súčasťou. Napríklad pani poslankyňa Janka Bittó Cigániková sa vyjadrila, že Marek Krajčí by sa mal „konečne prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku“ a zaoberať sa radšej pandémiou. Treba povedať, že minister zdravotníctva napĺňa programové vyhlásenie vlády a nie iba svoje osobné presvedčenie.

Naviac, akoby sa zabudlo na meritum veci, teda na to, o čom samotná vyhláška je. V roku 1986, keď vyhláška vznikla, sa považovalo tehotenstvo ženy po 40. roku života za rizikové a vtedajšia úroveň medicínskeho poznania mala pre to svoje argumenty. Dnes, po 35 rokoch a veľkom skoku vpred v medicíne, nedáva vek ako zdravotný dôvod potratu logiku.

Pani poslankyňa Bittó Cigániková tiež pridala kritiku za to, že sa to deje cez vyhlášku. Tak pripomeňme, že vyhláškou nemožno zakázať potraty či ich obmedziť, iba určiť, ktoré budú hradené zo zdravotného poistenia, teda z poistenia nás všetkých. Na možnostiach žien ísť na potrat sa teda nič nemení.

Táto zmena vyhlášky sa pripravovala už od minulého leta a pani poslankyňa o tom dobre vedela. Bola aj na koaličnej rade, kde jej bola táto formulácia Programového vyhlásenia vlády čítaná poslancom Petrom Kremským. Preto by bolo na mieste, aby aspoň koaliční poslanci v tejto náročnej situácii zbytočne nerozdúchavali kultúrne vojny na niečom, čo už bolo dávno dohodnuté a nemá ideologický rozmer.

Aby toho nebolo málo, aj poslanci strany SaS v roku 2019 za takúto zmenu hlasovali v Národnej rade v rámci novely interrupčného zákona.

Slovensko žije ťažkú dobu, skúsme si ctiť dohody a partnerov a prestaňme vytĺkať politický kapitál z každej veci, kde môžeme vyvolať nenávisť. Táto facebooková politika vedie iba k rozoštvaniu krajiny. Potrebujeme pravý opak. Trpezlivé vyjednávanie a snahu o pochopenie.

Ja som krok k zmierneniu napätia v slovenskej spoločnosti urobila tým, že som predložila návrh zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý neobsahoval zásadný zákaz potratov na žiadosť, ale išla som cestou pomoci ženám, aby sa mohli samy rozhodnúť pre narodenie svojho dieťaťa. Zatiaľ bol tento návrh odmietnutý, ale skúsim to zas. Pre Slovensko, pre dobro jeho matiek a rodín, pre život našich detí.

Článok nie je redakčným obsahom, vyjadruje osobný názor autora.


Ďalšie články