Zomrel Jan Sokol

sokol Jan Sokol. Foto: YouTube

Dnes je smutný deň. Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel český filozof a chartista Jan Sokol (1936 – 2021).

Profesor Sokol bol filozof, ktorý veril v praktickosť filozofie a držal ju vždy v blízkosti antropológie a iných prírodných a humanitných vied. Hoci bol rodákom z Prahy, známy bol aj na Slovensku. Nielen vďaka viacerým slovenským študentom, ale aj prednáškam a konferenciám, na ktorých sa u nás zúčastnil. Bol nositeľom Ceny Jána Langoša.

Preslávil sa svojím univerzitným kurzom Člověk jako osoba (knižne tu alebo ako záznam tu). V roku 2003 kandidoval na českého prezidenta, prezidentom sa vtedy stal Václav Klaus. Azda zaujme, že bol vyštudovaný zlatník, neskôr pracujúci ako mechanik a programátor, diaľkovo študoval matematiku, k filozofii sa dostal cez štúdium biblistiky a diel Friedricha Nietzscheho a tiež cez osobné stretnutie s velikánom českej filozofie Janom Patočkom, ktorého dcéru si zobral za manželku.

Aktívny bol až donedávna, pred pár týždňami vyšla jeho posledná kniha Odvaha ke svobodě, presnejšie ide o knižný rozhovor, ktorý je podnetnou autobiografickou sebareflexiou a v podcaste Pravidelná dávka som hovoril o jeho pohľade na rozdiel medzi mravom, etikou a morálkou.

S pánom profesorom som mal pre náš podcast dohodnutý rozhovor, na ktorý sa i on sám tešil, napísal mi, že náš podcast je „prostředí pro dobrou diskusi“. Hoci viem, že jeho múdrosť možno čerpať z jeho skvelých kníh, okrem vyššie spomenutých napríklad Etika, život, instituce alebo Moc, peníze a právo či Malá filosofie člověka, jeho odchod je nielen pre českú verejnosť veľkou stratou.


Ďalšie články