Biskupi: Zákaz omší je neúnosný. Matoviča žiadajú o zmenu pravidiel

Spomienková svätá omša za obete rómskeho holokaustu v Dóme sv. Martina v Bratislave Uprostred snímky hlavný celebrant bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Katolícki biskupi Slovenska so znepokojením vnímajú, ako sa sčítanie obyvateľov stáva nástrojom politického boja a kampane namierenej proti cirkvi. Zhodli sa na tom počas utorkového online plenárneho zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska. Zároveň vyzvali na otvorenie kostolov.

„História poskytuje nemálo príkladov, keď sa sčítania stali obeťou politických záujmov, ktorým realita nevyhovovala. Žiaľ, situácia ukazuje, že takéto spôsoby manipulácie nepatria len do minulosti,“ uviedli biskupi. Podľa nich vyzývať ľudí, aby sa k svojmu vierovyznaniu neprihlásili, je nielen prejavom intolerancie voči náboženstvu, formou útoku na náboženskú slobodu, ale aj zámerným úsilím o znehodnotenie sčítania.

„Ak takúto iniciatívu vyvíjajú a investujú do nej súkromné osoby, ako bolo možné vnímať v uplynulých týždňoch, je to zvláštne. Ak sa však ukáže, že s tým prichádza aj jedna z vládnych strán, ba využíva na tento účel silu médií, smeruje to k popretiu zmyslu samotného sčítania,“ uviedli.

Biskupi tvrdia, že by bolo nepredstaviteľné, ak by sa niekto pokúsil presviedčať príslušníkov národnostných menšín, nech sa neprihlásia k svojej národnosti, aby sa tak znížili príspevky na ich podporu. „V prípade príslušnosti k vierovyznaniu sa to však bez váhania robí. Keď sa sčítanie stane prostriedkom politickej kampane a šírenia animozity voči cirkvám, jeho výsledky nebudú mať výpovednú hodnotu,“ poznamenala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Na Slovensku sa od pondelka 15. februára začalo sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.

Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Informuje o tom Štatistický úrad SR na webe scitanie.sk.

Opustila cirkev veriacich?

KBS tiež hovorí o duchovnom trápení, s ktorým sa na biskupov obracia čoraz viac veriacich. Tvrdia, že svätá spoveď a sväté prijímanie boli pre veriacich vždy zdrojom povzbudenia, sily a vnútornej rovnováhy. Teraz sú však mesiace bez sviatostí a nemajú legitímny spôsob, ako ich prijať.

Uviedli to v liste predsedovi vlády a členom vlády. Zároveň ich žiadajú, aby našli iný, primeraný spôsob nastavenia opatrení vo vzťahu k duchovným potrebám. Ide o zmenu postoja, ako ho ešte minulý týždeň pre Štandard tlmočil hovorca KBS Martin Kramara.

„Sme ochotní zniesť obmedzenia – avšak úplný, dlhodobý a celoplošný zákaz verejných bohoslužieb, ako aj praktické znemožnenie vysluhovania sviatostí je neúnosné,“ uviedla KBS.

Preto žiadajú vládu, aby našla iný spôsob nastavenia opatrení vo vzťahu k duchovným potrebám. Poukazujú pritom na nárast počtu zaočkovaných ľudí, ktorí by sa mohli zúčastňovať na bohoslužbách bez rizika ochorenia.

Biskupi tvrdia, že veriaci majú pocit, že ich „cirkev v ťažkom čase opustila“. Poukazujú pritom na to, že opatrenia im prakticky zväzujú ruky a znemožňujú pôsobenie.

„Nejde len o hromadné podujatia, ale aj o individuálnu pastoračnú službu. Pritom okolité krajiny také tvrdé reštrikcie cirkvám nezaviedli. Mrzí nás, keď na niektorom mieste ľudia stratili trpezlivosť a prekročili pravidlá, hoci na ne stále upozorňujeme. Máme vytrvalú ochotu spolupracovať na zápase s pandémiou,“ dodala KBS s tým, že žiada o pochopenie ich situácie.

(tasr)


Ďalšie články