10 tipov na youtubové kanály o dejinách, ktoré si zamilujete

maxresdefault Zdroj: Metatron/YT

Na Youtube sa nachádza viacero kvalitných kanálov, ktoré poskytnú hodnotné informácie o histórii. V prvej časti sa zameriame na antiku a stredovek a pozrieme sa na tieto obdobia zoširoka.

Začíname miniseriál o youtubových kanáloch o dejinách. Dnes si priblížime desať kvalitných kanálov, ktoré vytvárajú najmä youtuberi. Za niektorými stoja vedci „na voľnej nohe“ a dva ponúkajú dokumentárne programy. Neskôr si dáme aj zoznam kanálov renomovaných akademických inštitúcií, menovite ich kurzy a jednotlivé prednášky. Pribudne aj diel o novších dejinách. V dnešnej časti sú všetky kanály v angličtine, ale myslíme si, že aj ľudia s angličtinou na úrovni mierne pokročilý môžu sledovať dokumenty, ak si zapnú titulky.

1. Timeline

Začneme kanálom, ktorý sa špecializuje na dokumentárne programy a počet jeho odberateľov sa pomaly približuje k piatim miliónom. Timeline prináša každý týždeň dokument z produkcie BBC, Discovery, iných veľkých tvorcov alebo vytvorený ich tímom. Zavedie vás od pieskom zaviateho starovekého Egypta až po Hadriánov val v daždivom Škótsku. Necháte sa pozvať na stredoveký banket či budete putovať s Angličanmi do Canterbury?

Väčšina dokumentov sa zameriava na novšie dejiny, ale nájdete medzi nimi aj niekoľko desiatok venujúcich sa antike a stredoveku. Odporúčam pozrieť zoznamy videí a vybrať si podľa svojej chute.

2. History Time

Druhý kanál, ktorý ponúka dokumenty zo svojej produkcie a sleduje ho trochu viac ako milión ľudí. Jeho záber je široký od Ázie cez Blízky východ, Európu až po predkolumbovskú Ameriku. Istý dôraz však kladie na severozápadnú Európu a populárne témy o Vikingoch, Anglosasoch, Normanoch, Škandinávii a o križiackych výpravách. Má aj presahy do Byzancie, Arménie a Svätej zeme. Viaceré videá sa venujú aj antike.

Je len na vás, či si pozriete zoznamy videí a pohľadáte svoju obľúbenú tému, alebo si postupne budete púšťať jednotlivé videá. A možno vás zaujme téma o križiackych výpravách pred križiackymi výpravami do Svätej zeme.

3. Historia Civilis

Ak vás zaujíma Rímska republika, tento kanál na ňu kladie dôraz. Teda najmä na boje a politiku 1. storočia pred Kristom. Medzi fanúšikmi republiky sa teší dosť veľkej obľube a sleduje ho viac ako 900 000 ľudí. Občas jeho autor vytvorí niečo o novších dejinách, napríklad o Viedenskom kongrese, alebo zájde hlbšie do minulosti, do macedónskeho Grécka, prípadne až do bronzovej doby.

4. Maiorianus

Ako už čitatelia Štandardu pochopili, zaujíma ma hlavne neskorá antika a väčšie či menšie katastrofy, ktoré sa vtedy udiali. Preto sa pozrieme aj na kanál, ktorý sa venuje tomuto obdobiu, menovite cisárovi Majoriánovi, ktorý aj mal isté úspechy pri zachraňovaní Západorímskej ríše, ale keďže zo sveta zniesol priveľa ľudí, nakoniec zniesli aj jeho a o dekádu neskôr ho nasledovala ríša. Tvorca sa zameriava na pád Rímskej ríše, obdobie raného stredoveku, venuje sa aj hypotetickým dejinám, Byzancii a trochu architektúre a náboženstvu. Ide o menší kanál, ale jednoznačne stojí za pozornosť.

5. Metatron

Metatronom sa presúvame do vojenskej histórie Grécka, Ríma, stredoveku, ale aj Japonska. Taktika, zbrane, zaujímavosti, porovnávania bojovníkov. Autor sa venuje aj populárnym témam mimo vojenstva a niektorým polemickým témam. V prípade tohto kanálu ide o čistokrvného youtubera, ktorý si však zaslúži pozornosť aj náročnejšieho diváka. Osobne som od neho dozvedel veľa o zbraniach a taktike. Kanál je vhodnejší aj pre slabších angličtinárov, lebo jeho autorom je Talian s otvoreným talianskym prízvukom, a teda jazyk je oveľa zrozumiteľnejší ako obyvateľov Ostrovov.

6. Scholagladiatoria

Zostaneme pri zbraniach a tento kanál je skvelým zdrojom informácií o zbraniach, brneniach a výstroji antických a stredovekých vojsk, ako aj modernejších ekvivalentov rytierov. Ponúka veľa rekonštrukcií, informácií o boji, bojových umeniach, recenzie zbraní a brnení. Ocenia ho najmä fanúšikovia historického šermu a milovníci vojenskej histórie. Jeho autor nahral už cez 1 800 videí. Nechýbajú ani recenzie filmov a sci-fi zbrane.

7. Classical Numismatics

Antické mince neboli len obyčajným a nudným platidlom. Išlo o médium, ktorým sa komunikovalo do sveta a v prípade Rímskej ríše vieme jej dejiny rekonštruovať aj z mincí. Nie len ekonomické dejiny, ale aj vojenské a politické či osobný život cisára. Z času na čas dal vedieť o narodení detí, prípadne vychválil svoju manželku. Mincami vláda oznamovala, čo považovala za dôležité. Kanál prináša mnoho zaujímavých informácií o minciach, cisároch a zároveň slúži ako praktická pomôcka začínajúcim numizmatikom, aby zlepšili svoje vedomosti a schopnosti.

8. Smarthistory

Od peňazí sa prenesme k veciam povznášajúcim ducha a tešiacim oko, k umeniu. Smarthistory je najpopulárnejší kanál o dejinách umenia. V starodávnom dialogickom štýle približuje najdôležitejšie obrazy, sochy, stavby alebo pozýva na návštevu významných múzeí a galérií. Ponúka viac ako tristo videí o antickom, stredovekom a renesančnom umení a architektúre. Opäť jeden z tých kanálov, ktoré musíte vidieť a oceníte ich tvorivý prístup.

9. ReligionForBreakfast

Aby bol náš zoznam úplný, dajme niečo aj duši a umu. Religion for Breakfast je vzdelávací kanál, ktorý fundovane a ešte stále s ľahkosťou prináša informácie o rôznych náboženstvách. Jeho tvorca sa zameriava na oblasť Stredozemného mora, antiku a neskorú antiku, tradičné a nové náboženstvá v Rímskej ríši, ale nájdete aj časti venujúce sa budhizmu, hinduizmu, islamu a iným.

10. ToldInStone

Môj favorit medzi youtubovými kanálmi o dejinách. Autor má široký záber, venuje sa veľkým aj malým témam. Prináša mnohé zaujímavosti a objasňuje procesy v antickom Grécku, Ríme a občas sa venuje aj stredoveku, najmä témam, ktoré súvisia s Rímom. Prosto divácky atraktívne a výživné na vedomosti. Keby všetci dejepisári v škole mali jeho talent, tak sa štúdium dejín zaradí medzi najobľúbenejšie predmety. Jednoznačne odporúčam všetkým, lebo tu história ožíva.

A aké sú vaše obľúbené youtubové kanály pre staršie dejiny? Podeľte sa s nami v diskusii.


Ďalšie články